Spaľovacie motory by tu mali byť ešte veľmi dlho. Spolieha sa na to aj najväčšia ropná spoločnosť

NETKY.SK • 13 Júl 2024, 17:06 • 2 min
Spaľovacie motory by tu mali byť ešte veľmi dlho. Spolieha sa na to aj najväčšia ropná spoločnosť

Ropný gigant Saudi Aramco, ktorý v minulom roku dosiahol príjmy vo výške 500 miliárd dolárov hlavne z produkcie a predaja ropy, kúpil značný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorá sa venuje výrobe spaľovacích motorov. Ide o rovných desať percent za 740 miliónov eur. Horse Powertrain bola dosiaľ vo vlastníctve čínskeho výrobcu áut Geely a francúzskeho Renaultu. Predstavitelia automobilového priemyslu rátajú s tým, že prestanú navrhovať a vyvíjať vlastné spaľovacie motory a začnú ich nakupovať od tretích strán.

slovakia

left justify in out

„Bude neuveriteľne drahé úplne odstrániť alebo sa zaobísť bez spaľovacích motorov,“ povedal výkonný viceprezident Saudi Aramco Yasser Mufti podľa Financial Times. „Ak sa pozriete na dostupnosť a mnoho ďalších faktorov, myslím si, že tu budú veľmi, veľmi dlho.“ Na otázku, či predpokladá, že tu budú spaľovacie motory navždy, Y. Mufti odpovedal áno. Saudi Aramco už predtým uviedol, že verí, že aj v roku 2050 bude viac ako polovica všetkých áut stále jazdiť na nejaký druh paliva.

Ešte pred pár rokmi sa zdalo, že koniec spaľovacích motorov je istý po tom, čo automobilky ako Ford, General Motors a Mercedes-Benz prisľúbili ukončiť predaj nových benzínových a dieselových motorov medzi rokmi 2035 a 2040. Avšak s poklesom predaja elektrických vozidiel a rastúcim obchodným protekcionizmom sa všetko zmenilo.

ilustračné foto - pobrežné ropné pole Manifa spoločnosti Saudi Aramco
ilustračné foto - pobrežné ropné pole Manifa spoločnosti Saudi Aramco
Zdroj: Orient XXI / Saudi Aramco

„Veríme, že aj v rokoch 2035, 2040 a dokonca aj po roku 2040 budeme stále vidieť značný počet vozidiel so spaľovacími motormi,“ povedal generálny riaditeľ Horse Powertrain Matias Giannini. „Viac ako polovica, určite, a až 60 percent populácie bude mať stále nejaký druh motora, či už čisto spaľovací, hybridný alebo plug-in hybrid.“ Tento výhľad predstavuje pre mnohé firmy príležitosť konsolidovať výrobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Trend, Foto: thecradle.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies