Slovensko a Južná Kórea posilňujú spoluprácu: Podpísané memorandá o energetike a investíciách +VIDEO

NETKY.SK • 30 September 2024, 14:32 • 2 min
Slovensko a Južná Kórea posilňujú spoluprácu: Podpísané memorandá o energetike a investíciách +VIDEO

SOUL - Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková podpísala v mene Slovenska v pondelok 30. septembra 2024 v hlavnom meste Južnej Kórei, v Soule, dve dôležité memorandá o porozumení s Ministerstvom obchodu, priemyslu a energie Kórejskej republiky. Tieto memorandá sa zameriavajú na komplexnú spoluprácu v oblasti energetiky, obchodu, ako i podpory investícií medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosti z Južnej Kórei sú na Slovensku významnými investormi a s touto krajinou nás spája aj rovnaký pohľad na rozvoj energetiky. Som rada, že sme dnes tieto oblasti posunuli na vyššiu úroveň a spoločne sme nielen podpísali memorandá o spolupráci, ale rovno sme aj rokovali na najvyššej úrovni o ďalšej spolupráci," zdôraznila podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Prvé memorandum sa zaoberá komplexnou spoluprácou v oblasti energetiky, pričom sa okrem energetickej efektivity a bezpečnosti venuje aj jadrovej energii ako kľúčovému prvku pri prechode na udržateľné a nízkouhlíkové energetické riešenia.

Obe strany si uvedomujú význam jadrovej energie v rámci národných energetických mixov a spoločne v memorande vyjadrili záväzok podporiť rozvoj technológií v tejto oblasti. 

Vzájomná spolupráca oboch krajín je zameraná na zdieľanie informácií, technológií a najlepších praktík v oblasti jadrovej energetiky, čo prispeje k zvyšovaniu energetickej bezpečnosti a efektívnosti.

Druhé podpísané memorandum sa zameriava na vytvorenie rámca spolupráce našich krajín v oblasti obchodu a podpory investícií. Jeho cieľom je znížiť obchodné prekážky, zefektívniť colné procesy a podporiť podnikanie medzi Slovenskou republikou a Kórejskou republikou.

Memorandum bude zabezpečovať aj otvorené a stabilné obchodné prostredie, ktoré prispeje k ekonomickému rastu a prosperite oboch krajín. Obe memorandá vstupujú do platnosti dňom podpísania.

Slovenskú delegáciu v Soule viedol predseda vlády SR Robert Fico a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková, ktorí zároveň rokovali s významnými predstaviteľmi vlády Kórejskej republiky, vrátane prezidenta Suk Yeol YOON-a, predsedu vlády Duck-soo HAN-a a ministra obchodu, priemyslu a energií Duk-geun AHN.

Cieľom návštevy je posilnenie bilaterálnych vzťahov oboch krajín a rozvoj ich spolupráce v oblastiach obchodu, investícií a technológie. Slovenská delegácia navštívila aj sídlo výskumu a vývoja spoločnosti Hyundai Mobis, kde prebehli rokovania s vedením spoločnosti a prehliadka inovačných centier. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MH SR, Foto: FB/Denisa Saková
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies