Slovensko čelí extrémnym zrážkam a silnému vetru: Výstrahy tretieho stupňa platia

NETKY.SK • 14 September 2024, 16:35 • 2 min
Slovensko čelí extrémnym zrážkam a silnému vetru: Výstrahy tretieho stupňa platia

Slovensko sa aj naďalej potýka s mimoriadnou zrážkovou situáciou, ktorá pokračuje cez víkend. V niektorých oblastiach môže napadnúť až 80 milimetrov dažďa a výstrahy tretieho stupňa pred dažďom a silným vetrom zostávajú v platnosti. Záchranári varujú pred vysokým rizikom povodní a pádmi stromov.

slovakia

left justify in out

Mimoriadna zrážková situácia na Slovensku pokračuje. Najvyššie úhrny zrážok sa očakávajú v priebehu soboty a najbližšej noci, respektíve nedele (15. 9.) rána, keď môže spadnúť až 30, ojedinele až do 80 milimetrov zrážok.

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sú naďalej v platnosti pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Informovala o tom meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Jana Potanková na sobotňajšej tlačovej besede.

Podľa Potankovej najviac zrážok sa doteraz vyskytlo na meteorologických staniciach v Perneku, kde napršalo 192 milimetrov, v Plaveckom Petre s 170 milimetrami, v Sološnici s 162 milimetrami a v Skalici, kde zaznamenali 155 milimetrov zrážok.

Na Záhorí však za sobotu silno nenapršalo; zrážky sa pohybovali od 13 do 24 milimetrov. Sever Žilinského kraja a niektoré oblasti Šariša a Spiša zaznamenali najviac 50 milimetrov zrážok na stanici Jakubovany.

Plošne možno očakávať viac zrážok aj v pondelok (16. 9.) v okresoch Malacky a Senica, kde môžu prekročiť 230 milimetrov.
Výstrahy pred silným vetrom sú tiež v platnosti.

Na západnom Slovensku a v Žilinskom kraji vietor fúkal priemernou rýchlosťou 55 až 60 km/h, s nárazmi až do 70 km/h, na stanici v Slovenskom Grobe a Bratislave. Počas najbližšej noci sa vietor ešte zosilní, pričom môže dosahovať nárazy až 100 km/h, čo predstavuje vysoké riziko padania stromov na rozmočenom povrchu. Na krajnom juhozápade bude silný vietor pokračovať aj v nedeľu (15. 9.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: SHMÚ
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies