Slovensko chce oživiť politický a ekonomický dialóg s Turkménskom

NETKY.SK • 17 Júl 2024, 09:05 • 2 min
Slovensko chce oživiť politický a ekonomický dialóg s Turkménskom

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes rokoval o konkrétnych oblastiach bilaterálnej spolupráce s námestníkom Ministerstva zahraničných vecí Turkménska Ahmetom Gurbanovom. Slovensko a Turkménsko pracujú na uzatvorení medzivládnej dohody zameranej na posilnenie hospodárskych aktivít.

slovakia

left justify in out

Ako zdôraznil štátny tajomník rezortu diplomacie, okrem politickej roviny je potrebné sústrediť sa na hľadanie ciest prehĺbenia ekonomického partnerstva. „Vnímame význam Turkménska ako krajiny strategicky dôležitého regiónu Strednej Ázie. Radi by sme preto podporili a opäť oživili v posledných rokoch chýbajúci politický i ekonomický dialóg,“ uviedol M. Eštok. V procese príprav je podľa jeho slov v súčasnosti návrh medzivládnej dohody o hospodárskej spolupráci medzi oboma štátmi. Jej výsledkom bude identifikácia konkrétnych možností rozvoja ekonomických vzťahov.

Turkménsko sa zaujíma o skúsenosti SR v rámci manažmentu vodných zdrojov, kde sú slovenské firmy aktívne priamo v Strednej Ázii. „Slovensko je pripravené ponúknuť svoje know-how v tejto oblasti, v ktorej už aktívne spolupracujeme aj s ostatnými krajinami tohto regiónu,“ informoval štátny tajomník. Potenciál vidia štáty tiež v obrannom, potravinárskom, energetickom priemysle či v cestovnom ruchu.

Partneri hovorili na stretnutí o podpore vzdelávania a možnostiach rozšírenia študijných pobytov turkménskych študentov na slovenských univerzitách s využitím štipendijnej schémy pre najväčšie talenty. V súlade so zámerom vlády SR riešiť dostupnosť odborníkov v objektívne nedostatkových profesiách diskutovali rovnako o migrácii kvalifikovaných pracovníkov z cudziny vrátane Turkménska na slovenský pracovný trh.

Rokovanie s námestníkom Ministerstva zahraničných vecí Turkménska.
Rokovanie s námestníkom Ministerstva zahraničných vecí Turkménska.
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies