Slovensko očakáva nové investície z Južnej Kórey: Zameriava sa na automobilový priemysel a energetiku

NETKY.SK • 1 Október 2024, 08:20 • 2 min
Slovensko očakáva nové investície z Južnej Kórey: Zameriava sa na automobilový priemysel a energetiku

SOUL - Juhokórejské firmy plánujú nové investície na Slovensku, najmä v automobilovom priemysle, čo môže pomôcť pri rozvoji regiónov, ako je Horná Nitra. Premiér Robert Fico počas návštevy Južnej Kórey diskutoval aj o výstavbe nového jadrového reaktora v Jaslovských Bohuniciach. Spolupráca by sa mala rozšíriť aj do oblasti inovácií, obranného priemyslu a vedy, pričom obe krajiny našli spoločnú reč na viacerých frontoch.

slovakia

left justify in out

Slovensko očakáva nové investície od spoločností z Južnej Kórey, najmä v oblasti automobilového priemyslu. Tieto investície by mohli prispieť k rozvoju regiónov, ako je Horná Nitra, ktorá bola v minulosti negatívne ovplyvnená zatváraním baní a stratou pracovných miest.

Premiér Robert Fico počas svojej oficiálnej návštevy Južnej Kórey uviedol, že nové investičné projekty môžu priniesť stovky pracovných miest, zameraných predovšetkým na výrobu komponentov pre automobilový priemysel.

Hlavným cieľom návštevy však bola diskusia o možnosti spolupráce pri výstavbe nového jadrového reaktora v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice. Tento reaktor s výkonom 1200 megawattov by mal pomôcť Slovensku pokryť očakávaný nárast spotreby elektrickej energie.

Fico zdôraznil, že hoci Slovensko momentálne disponuje dvoma funkčnými atómovými elektrárňami, ich kapacita nebude v budúcnosti postačovať na pokrytie energetických potrieb krajiny. Premiér zároveň dodal, že pri rokovaniach s juhokórejskými partnermi našli spoločnú reč v otázkach spolupráce na tomto projekte.

Okrem energetiky a automobilového priemyslu vidí slovenská vláda potenciál aj v ďalších oblastiach, ako sú inovácie, veda a výskum. Spolupráca s Južnou Kóreou by sa mohla rozšíriť aj do obranného priemyslu, čo by umožnilo obom krajinám zlepšiť svoje technologické kapacity a posilniť ekonomické vzťahy.

Južná Kórea je podľa Fica perspektívnym partnerom, ktorý môže Slovensku priniesť ďalší rozvoj. Počas svojej návštevy pozval juhokórejského premiéra na návštevu Slovenska a odovzdal aj pozvanie od slovenského prezidenta Petra Pellegriniho pre juhokórejského prezidenta.

Fico vyjadril nádej, že spolupráca medzi týmito krajinami nebude založená len na ekonomických projektoch, ale aj na kvalitnom politickom dialógu.

Tieto nové investície a spolupráca môžu priniesť Slovensku nielen ekonomické výhody, ale aj upevniť jeho medzinárodné vzťahy a posilniť pozíciu krajiny na globálnom trhu. Spolupráca v kľúčových sektoroch, akými sú energetika, automobilový priemysel a obrana, by mohla byť kľúčovým impulzom pre ďalší rozvoj slovenskej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies