Slovensko posilňuje svoje postavenie v medzinárodnej Frankofónii na Ministerskej konferencii

NETKY.SK • 8 Október 2024, 16:38 • 2 min
Slovensko posilňuje svoje postavenie v medzinárodnej Frankofónii na Ministerskej konferencii

PARÍŽ - Štátny tajomník Marek Eštok reprezentoval Slovensko na 45. Ministerskej konferencii a 19. Summite Medzinárodnej organizácie Frankofónie, kde sa zástupcovia 88 členských štátov zamerali na posilnenie postavenia mládeže a žien, podporu francúzskeho jazyka a kultúry, a na bilaterálne rokovania s významnými svetovými lídrami.

slovakia

left justify in out

V dňoch 3. až 5. októbra 2024 sa Slovensko úspešne zúčastnilo na 45. Ministerskej konferencii a 19. Summite Medzinárodnej organizácie Frankofónie, ktoré sa konali v Paríži a vo Villers Cotterêts.

Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Marek Eštok, ktorý zastupoval Slovensko na týchto významných podujatiach.
Na konferencii sa zúčastnilo vyše 88 členských štátov a provincií z piatich kontinentov.

Hlavným cieľom diskusií bolo posilnenie postavenia mládeže a žien v rámci organizácie, ako aj podpora a využívanie francúzskeho jazyka a kultúry vo svete.

"Slovensko je hrdé na to, že je v rámci frankofónnej národnej iniciatívy uznávané ako úspešná programová krajina s presvedčivými výsledkami v oblasti vzdelávania štátnych zamestnancov. Sme pripravení podeliť sa o naše skúsenosti s ďalšími štátmi, ktoré sa k tomuto programu pripoja, aby sme prispeli k spoločnému úspechu Frankofónie," uviedol Eštok.

Summit hostil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý otvoril podujatie s témou "Tvoriť, inovovať a podnikať vo francúzskom jazyku". Delegácie, spolu s mladými lídrami a inovátormi, sa zamerali na inkluzívnu, digitálnu a udržateľnú Frankofóniu. Medzi hlavné priority patrila podpora kvalitného vyučovania francúzštiny, podnikania a zvyšovanie digitálnych zručností mladých ľudí.

Marek Eštok sa počas konferencie zúčastnil aj bilaterálnych rokovaní s významnými osobnosťami, vrátane monackého kniežaťa Alberta II., kanadského premiéra Justina Trudeaua a zástupcov francúzskej vlády. Diskutoval o témach zahraničnej politiky s ministerkou zahraničných vecí Madagaskaru a šéfkou monackej diplomacie.

Medzinárodná organizácia Frankofónie, ktorá vznikla v roku 1970, dnes združuje 88 členských a pozorovateľských štátov. Slovensko je pozorovateľskou krajinou organizácie od roku 2002 a aktívne sa zapája do podpory rozvoja francúzskej kultúry a jazyka vo svete.

Slovensko-francúzske vzťahy sa posilňujú aj rastúcim záujmom o štúdium francúzskeho jazyka, pričom v Bratislave úspešne pôsobí Francúzska medzinárodná škola. Tieto iniciatívy prispievajú k zvyšovaniu prestíže Slovenska v rámci frankofónnej komunity a posilňujú jeho postavenie na medzinárodnej scéne.

Zdroj: MZV SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies