AKTUALIZOVANÉ Slovensko zriaďuje špeciálny vyšetrovací tím na prešetrenie pandemických financií a korupcie + VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 15:11 • 3 min
AKTUALIZOVANÉ Slovensko zriaďuje špeciálny vyšetrovací tím na prešetrenie pandemických financií a korupcie + VIDEO

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok oznámil zriadenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý sa bude venovať podozreniam z nelegálneho nakladania s verejnými financiami počas pandémie. Tím preskúma predražené nákupy, netransparentné rozdeľovanie zdrojov a ďalšie kontroverzné témy spojené s COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tlačovej konferencii oznámil zriadenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu "Covid", ktorý bude pôsobiť v rámci Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Tento tím sa bude zameriavať na preverenie podozrení z nelegálneho nakladania s verejnými financiami, korupcie a zneužívania verejných zdrojov počas pandémie.

Minister upozornil, že hlavným cieľom tímu je vyšetriť rôzne obvinenia spojené s prideľovaním finančných prostriedkov a zabezpečovaním verejných objednávok počas tohto náročného obdobia.

Šutaj Eštok uviedol, že vyšetrovací tím sa bude zaoberať štyrmi kľúčovými oblasťami. Prvou je netransparentné prideľovanie verejných zdrojov na mobilné odberové miesta.

Minister tvrdí, že počas pandémie sa mohli objaviť nepriehľadné a nevhodne nastavené procesy v súvislosti s financovaním týchto miest, ktoré mali slúžiť na testovanie obyvateľov. Druhou oblasťou, ktorú tím preverí, sú predražené nákupy zdravotníckeho materiálu, ako sú rúška, testy a ochranné pomôcky.

Šutaj Eštok zároveň spomenul, že niektoré z týchto nákupov mohli byť spojené s neprimeranými cenami, čo naznačuje neefektívne a netransparentné nakladanie s verejnými prostriedkami.

Tretím bodom, ktorým sa tím bude zaoberať, je nákup vakcín, najmä kontroverzný nákup vakcín Sputnik z Ruska. Tento krok bol v čase pandémie pod veľkou verejnou a politickou kritikou, pretože sa objavili obavy o bezpečnosť a účinnosť tejto vakcíny.

Šutaj Eštok vyjadril presvedčenie, že tento nákup by mal byť dôkladne preskúmaný, aby sa zistilo, či bol vykonaný v súlade so zákonom a v najlepšom záujme verejného zdravia.

Štvrtou oblasťou, ktorá bude predmetom vyšetrovania, sú zbytočné úmrtia počas pandémie. Minister podčiarkol, že Slovensko patrilo medzi krajiny s najvyššou mierou úmrtnosti na COVID-19 a vyjadril potrebu dôkladného preskúmania príčin týchto úmrtí.

Jeho cieľom je zabezpečiť, aby sa zbytočné straty životov stali predmetom dôkladného vyšetrenia, a to nielen z hľadiska trestnej činnosti, ale aj z dôvodu potreby lepšieho pochopenia dôsledkov pandémie.

Tento špeciálny vyšetrovací tím by mal byť vedený na základe dôkazov a faktov, zdôraznil minister, a vyšetrovanie bude prebiehať v súlade so zákonom. Vyšetrovanie bude zahrnovať aj spoluprácu s vládnym splnomocnencom pre prešetrovanie pandémie, poslancom za SNS Petrom Kotlárom, aj keď sa nezúčastní priamo na vyšetrovacom tíme.

Podľa Šutaja Eštoka ide o ďalší "účet" pre predošlé vlády, ktorý má za cieľ zabezpečiť spravodlivosť a transparentnosť pri nakladaní s verejnými prostriedkami v období pandémie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies