Slovenský raj v plameňoch: Je príčinou ľudská nedbanlivosť? + FOTO

NETKY.SK • 9 September 2024, 09:26 • 2 min
Slovenský raj v plameňoch: Je príčinou ľudská nedbanlivosť? + FOTO

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Podľa Správy NP sa požiar do zotmenia podarilo lokalizovať, pričom zhorela plocha približne pol hektára.

slovakia

left justify in out

V Slovenskom raji vypukol v nedeľu požiar v oblasti Jedľov. Správa Národného parku Slovenský raj na sociálnej sieti informovala, že pravdepodobnou príčinou bolo neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom mimo vyznačených turistických trás.

"Zásah stále prebieha," uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

"Okolo 15:00 h sme dostali prvé hlásenie o požiari pri Tomášovskom výhľade. Ihneď sme zmobilizovali kolegov, zbalili protipožiarne náradie a na mieste sme sa hlásili veliteľovi zásahu z HaZZ v Spišskej Novej Vsi," oznámili ochranári.

Požiar vypukol v katastri Spišských Tomášoviec, medzi Tomášovským výhľadom a turistickým centrom Ďurkovec. Plamene zasiahli hrebeňovú plošinku, ktorá sa nachádza na hranici medzi piatym a tretím stupňom ochrany. Okrem národného parku horel aj les miestneho pozemkového spoločenstva Les Tomášovce.

Podľa Správy NP sa požiar do zotmenia podarilo lokalizovať, pričom zhorela plocha približne pol hektára.

"Horel severný prístupnejší svah v starej borine s jedľou, ale aj južný, extrémne strmý svah s bukmi, dubmi, lipami, javormi a ďalšími drevinami. Situáciu sťažovalo 20-metrové hrebeňové bralo, odkiaľ padali zvyšky horiaceho dreva," vysvetlili ochranári. 

"Pod bralom sme sa zamerali na úsek, ktorý hasiči a dobrovoľníci s postrekovačmi uhasili ako prvý. Podrobne sme monitorovali aj svah pod požiarom a dúfame, že žiadne tlejúce zvyšky nespadli k Hornádu. Pred zotmením sa podarilo zaliať aj vrcholovú plošinu a severnú časť požiariska," dodali.

Do boja s ohňom sa zapojili aj dobrovoľníci z Letanoviec, Smižian a Betlanoviec, príslušníci Horskej záchrannej služby Slovenský raj, viacerí ochranári a členovia pozemkového spoločenstva. Na mieste zasahovalo vyše 30 ľudí.

"Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, ale určite to nebol prírodný faktor, ale človek. S veliteľom zásahu sme sa zhodli, že išlo o manipuláciu s otvoreným ohňom, pravdepodobne nedohasený cigaretový ohorok," zdôraznila Správa NP.

Apeluje na návštevníkov, aby nechodili mimo turistických chodníkov a správali sa v prírode zodpovedne.

V pondelok plánujú ochranári spolu s hasičmi vykonať dôkladnú obhliadku požiariska a pokračovať v jeho dohášaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: HaZZ, NP Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi, Foto: FB/Národný park Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies