Smer pracuje na novej ľavicovo konzervatívnej frakcii. Chcú zlákať aj zaradených europoslancov

NETKY.SK • 7 August 2024, 12:27 • 2 min
Smer pracuje na novej ľavicovo konzervatívnej frakcii. Chcú zlákať aj zaradených europoslancov

Europoslanci za Smer Ľuboš Blaha a Erik Kaliňák nevylučujú, že by mohla vzniknúť nová ľavicová frakcia. Úzku spoluprácu údajne nadviazali s nemeckou Alianciou Sahry Wagenknechtovej. Tá to zatiaľ nepotvrdila.

slovakia

left justify in out

Jedna z možných ciest pre Smer v Európskom parlamente je založenie novej frakcie. Jeho politici sú spoločne s Branislavom Ondrušom z Hlasu momentálne v rámci Bruselu nezaradení. Pôvodne sa snažili obnoviť svoje členstvo v Strane európskych socialistov, avšak rokovania zlyhali na hodnotových rozdieloch.

Smer preto hľadá iné cesty. Vznik novej frakcie naznačil pred necelými dvomi týždňami Erik Kaliňák, ktorý hovoril o možnom projekte. To, že v strane reálne zvažujú túto možnosť, v utorok potvrdil nielen on, ale aj jeho kolega Ľuboš Blaha.

"Áno, spolupracujeme s vlasteneckými ľavicovými stranami vrátane nemeckej Aliancie Sahry Wagenknechtovej či českej Stačilo! Dobré vzťahy máme aj s ďalšími stranami, ktoré prichádzajú do úvahy," reagoval Blaha s tým, že by bolo dobré, ak by v budúcnosti vznikla nová mierová ľavicová frakcia. 

Na vytvorenie novej frakcie je potrebné nájsť 23 europoslancov z minimálne jednej štvrtiny členských štátov, v súčasnosti teda z celkovo siedmich krajín. Poslancov, ktorí nepatria pod žiadnu frakciu, má až osem krajín vrátane Slovenska. Dovedna ide o 33 mandátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: hnonline.sk, Foto: FB/SMER - SSD
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies