Sopka Etna sa opäť prebudila, ohnivú show sledovali desiatky ľudí +VIDEO

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 11:11 • 2 min
Sopka Etna sa opäť prebudila, ohnivú show sledovali desiatky ľudí +VIDEO

KATÁNIA - Etna sa opäť prebudila k životu. Z najvyššej činnej sopky v Európe sa ozývalo hrmenie a silné výbuchy, ktoré otriasali okolitou krajinou. V noci sa po jej úpätí spustili prúdy lávy a pri erupciách z nej lietali úlomky kamenia. Z krátera Voragine, ktorý je jeden z najväčších, doteraz prúdi husté oblaky belavého dymu.

slovakia

left justify in out

Naposledy výbuch sopky minulý rok spôsobil problémy v leteckej doprave. Pristávacie a vzletové dráhy na letisku v sicílskej Katánii totiž pokryla vrstva sopečného popola a letiskové úrady pozastavili všetky lety.

 

V marci 2017 sa skupine turistov a štábu stanice BBC podarilo počas erupcie z Etny uniknúť na poslednú chvíľu. Obklopená parou a padajúcimi horúcimi kameňmi skupina šprintovala k neďalekému záchrannému vozidlu, ktoré ich odviezlo do bezpečia. Desať ľudí sa vtedy zranilo, informovala o udalosti talianska tlačová agentúra Ansa.

Etna má približne 3 350 metrov. Nachádza sa na východnom pobreží Sicílie severne od mesta Katánia. Jej erupcie sú pomerne časté, vďaka tuhnutiu lávy sa krajina okolo nej sa neustále mení, niektoré krajinné prvky sa rúcajú, iné sa vytvárajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC / Ansa, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies