Spoločnosť Visa čelí žalobe: Ministerstvo spravodlivosti v USA obviňuje giganta z monopolizácie trhu s debetnými kartami + VIDEO

NETKY.SK • 25 September 2024, 09:16 • 2 min
Spoločnosť Visa čelí žalobe: Ministerstvo spravodlivosti v USA obviňuje giganta z monopolizácie trhu s debetnými kartami + VIDEO

NEW YORK - Ministerstvo spravodlivosti USA podalo žalobu proti spoločnosti Visa pre porušenie antitrustových zákonov. Obviňuje finančného giganta, že využíva svoju dominanciu na trhu debetných kariet na potláčanie konkurencie, čo údajne stojí spotrebiteľov a podniky miliardy dolárov. Žaloba poukazuje na negatívny dopad praktík Visa na hospodársku súťaž a trhovú dynamiku v sektore platobných služieb.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti v Spojených štátoch v utorok zažalovalo spoločnosť Visa a obvinilo ju z nezákonného monopolizovania trhu s debetnými kartami, čím zvýšila ceny pre podniky a spotrebiteľov.

V žalobe podanej v južnom okrese New Yorku sa uvádza, že spoločnosť Visa spracúva viac ako 60 % transakcií debetnými kartami v USA a ročne zinkasuje viac ako 7 miliárd USD na poplatkoch za spracovanie. Podľa žaloby spoločnosť údajne využívala svoju trhovú silu na potláčanie konkurencie a umelé udržiavanie vysokých poplatkov.

"Tvrdíme, že spoločnosť Visa nezákonne získala moc vyberať poplatky, ktoré ďaleko prevyšujú poplatky, ktoré by mohla účtovať na konkurenčnom trhu," uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. "Obchodníci a banky prenášajú tieto náklady na spotrebiteľov buď zvýšením cien, alebo znížením kvality či služieb. V dôsledku toho má nezákonné konanie spoločnosti Visa vplyv nielen na cenu jednej veci, ale na cenu takmer všetkého." 

Bidenova administratíva agresívne postupuje proti americkým spoločnostiam, ktoré podľa nej pôsobia ako sprostredkovatelia, ako napríklad materská spoločnosť Ticketmaster Live Nation a softvérová spoločnosť RealPage, a obviňuje ich, že zaťažujú Američanov nezmyselnými poplatkami a správajú sa proti hospodárskej súťaži. Administratíva vzniesla obvinenia z monopolného správania aj voči technologickým gigantom, ako sú Apple a Google.

Podľa žaloby ministerstva spravodlivosti podanej na okresnom súde USA pre južný okres New York spoločnosť Visa využíva obrovský počet transakcií vo svojej sieti na ukladanie objemových záväzkov obchodníkom a ich bankám, ako aj finančným inštitúciám, ktoré vydávajú debetné karty. To obchodníkom sťažuje používanie alternatív, napríklad lacnejších alebo menších spracovateľov platieb, namiesto technológie spracovania platieb spoločnosti Visa bez toho, aby sa vystavili tomu, čo ministerstvo spravodlivosti označilo ako "sankcie za nelojálnosť" zo strany spoločnosti Visa.

Ministerstvo uviedlo, že spoločnosť Visa tiež potláčala hospodársku súťaž tým, že platila za uzavretie partnerských dohôd s potenciálnymi konkurentmi.

V roku 2020 ministerstvo spravodlivosti zažalovalo spoločnosť, aby zablokovala kúpu startupu finančnej technológie Plaid v hodnote 5,3 miliardy USD, pričom ju označilo za monopolné prevzatie potenciálneho konkurenta všadeprítomnej platobnej siete Visa. Táto akvizícia bola neskôr zrušená.

Od roku 2011 musia banky umožniť spracovanie debetných transakcií viacerými platobnými sieťami, no Visa a do menšej miery aj Mastercard stále dominujú trhu. Ministerstvo spravodlivosti USA obviňuje Visa z cenovej politiky, ktorá bráni obchodníkom využívať konkurenčné siete, a z uplácania potenciálnych rivalov, aby nevstúpili na trh. Obchodníci žalobu privítali, keďže sa dlhodobo sťažujú na vysoké náklady za spracovanie platieb. Spoločnosť Mastercard bola už skôr obvinená z podobných praktík a urovnala žalobu s Federálnou obchodnou komisiou. Visa však odmieta obvinenia a tvrdí, že poskytuje inovatívnu a konkurencieschopnú platobnú sieť.

ilustračné toto
ilustračné toto
Zdroj: AP Photo / Jenny Kane


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NPR, AP, Foto: Pixabay (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies