Spoločnosti NASA a Boeing sa sústreďujú na prvú misiu Starlineru s posádkou. Odštartovať by mala zajtra

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 17:21 • 2 min
Spoločnosti NASA a Boeing sa sústreďujú na prvú misiu Starlineru s posádkou. Odštartovať by mala zajtra

LOS ANGELES - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Boeing sa v stredu 5. júna zameriavajú na štart prvej misie kozmickej lode Starliner s posádkou k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

slovakia

left justify in out

Kozmická loď mala pôvodne odštartovať v sobotu na rakete Atlas V United Launch Alliance (ULA) zo Space Launch Complex-41 na Cape Canaveral Space Force Station na Floride. Misia však bola prerušená niekoľko minút pred štartom kvôli technickým problémom.

Technici a inžinieri z ULA pracovali cez noc v sobotu a nedeľu, aby zhodnotili pozemné podporné vybavenie na štartovacej rampe, kde sa počas odpočítavania vyskytli problémy a podľa NASA vyčistili pokus o spustenie.

Tím ULA identifikoval problém s jediným pozemným napájacím zdrojom v jednom z troch redundantných podvozkov, ktoré napájajú podskupinu počítačových kariet ovládajúcich rôzne systémové funkcie, vrátane karty zodpovednej za stabilné doplňovacie ventily pre horný stupeň Centaur.

Všetky tri tieto podvozky musia vstúpiť do terminálnej fázy odpočítavania štartu, aby sa zaistila bezpečnosť posádky.

Tím ešte v nedeľu odstránil problém podvozku s chybnou pozemnou hnacou jednotkou a nahradil ho náhradným podvozkom. Neboli pozorované žiadne známky fyzického poškodenia, uviedla NASA. Vykoná sa úplná analýza zlyhania pohonnej jednotky, aby sa lepšie porozumelo základnej príčine, potvrdila NASA.

Medzitým ULA dokončila funkčné kontroly nového podvozku a kariet a podľa NASA všetok hardvér funguje normálne.

Letovým testom budú transportovaní astronauti NASA Butch Wilmore a Suni Williamsová na ISS asi týždeň, aby otestovali kozmickú loď Starliner a jej subsystémy predtým, ako NASA certifikuje dopravný systém pre rotačné misie do laboratória na obežnej dráhe pre komerčný program agentúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: CNN / Getty Images / Joe Raedle
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies