Spravili ste chybu a trápite sa po rozchode? Pravidlo žiadneho kontaktu vám ho získa späť

NETKY.SK • 22 September 2024, 17:54 • 3 min
Spravili ste chybu a trápite sa po rozchode? Pravidlo žiadneho kontaktu vám ho získa späť

To, že so svojím bývalým nebudete v kontakte, vám obom pomôže posunúť sa ďalej zdravým spôsobom.

slovakia

left justify in out

Rozchody sú vždy ťažké a bolestivé. Ak ste spravili chybu, ktorá viedla k rozchodu, môže byť ešte ťažšie sa s tým vyrovnať. Možno sa cítite zúfalo a chcete získať svojho bývalého partnera späť. Jednou z najúčinnejších stratégií, ako to dosiahnuť, je pravidlo žiadneho kontaktu. Tento článok vám vysvetlí, čo to je, ako funguje a prečo môže byť pre vás prospešné.

Čo je pravidlo žiadneho kontaktu?

Pravidlo žiadneho kontaktu znamená úplné prerušenie všetkých foriem komunikácie s vaším bývalým partnerom na určitý čas. To zahŕňa telefonáty, správy, e-maily, sociálne siete a dokonca aj fyzické stretnutia. Cieľom je dať si priestor na uzdravenie a sebareflexiu.

Či už ste sa práve rozišli z rýchleho úletu alebo končíte roky trvajúci vzťah, vyrovnať sa s rozchodom je priam srdcervúce. Komplikované pocity smútku, úľavy, hnevu, ľútosti a víria v mori emócií a bez ohľadu na to, aké správne bolo rozhodnutie rozísť sa, môžete zistiť, že vám ten druhý hlboko chýba. Aj keď je ťažké byť bez kontaktu s niekým, s kým ste strávili toľko času, mnohí odborníci na vzťahy sa domnievajú, že toto je jedna z najlepších ciest, ktoré môžete použiť, aby ste vyliečili svoje srdce a pohli sa vpred.

Platí to aj pre príbuzných ex partnera

Ako už táto fráza napovedá, pravidlo „žiadny kontakt“ znamená prerušenie všetkej komunikácie s vaším bývalým po rozchode. To sa týka aj neuskutočňovania telefonických hovorov, textových správ, priamych správ a označení „páči sa mi“ na sociálnych médiách a osobných stretnutí, či pozeranie sa na ich príspevky na sociálnych sieťach.

„Okrem žiadneho priameho kontaktu s vaším predchádzajúcim partnerom to tiež znamená, že nebudete nadväzovať kontakty so spoločnými priateľmi, aby ste zhromaždili akúkoľvek formu informácií o ich živote,“ dodáva Leanna Stockard, LMFT v LifeStance Health.

Pravidlo žiadneho kontaktu znamená úplné prerušenie všetkých foriem komunikácie s vaším bývalým partnerom na určitý čas.
Pravidlo žiadneho kontaktu znamená úplné prerušenie všetkých foriem komunikácie s vaším bývalým partnerom na určitý čas.
Zdroj: foto: Getty Images

Nezáleží na tom, ako dlho ste spolu chodili alebo aký priateľský bol koniec; Rozchody sú neuveriteľne bolestivé a ťažké a prichádzajú s množstvom mätúcich emócií. Je normálne cítiť sa po rozchode rozrušený, smutný, úzkostný, beznádejný, bezmocný a zmätený.

Ak budete „bez kontaktu“, získate viac času na zdravé spracovanie straty a smútku vo vašom vzťahu. V konečnom dôsledku vám to môže pomôcť vyliečiť svoje srdce, akceptovať, že vzťah sa skončil, a postaviť sa na nohy, keď budete pripravení.

Po ukončení vzťahu nie je vždy možné úplne „bez kontaktu“. Napríklad budete musieť zostať v určitej forme kontaktu, ak máte spolu deti, pracujete pre rovnakú spoločnosť alebo naďalej trávite čas s rovnakým okruhom priateľov. V tomto prípade doktorka Lira de la Rosa odporúča udržiavať minimálny kontakt. Navrhuje tiež zaviesť typy konverzácií, s ktorými súhlasíte, a vytvoriť hranice, kedy a ako spolu trávite čas.

Zvýšite si vaše šance

Len preto, že niektorí ľudia majú bývalých, ktorí ich oslovili po období bez kontaktu, neznamená to, že to tak bude u všetkých.

Navyše, snažiť sa zredukovať bývalého partnera na vzorec alebo sa snažiť kontrolovať jeho správanie tak, aby vyhovovalo vašim vlastným potrebám, nie je príliš empatické. Pokus použiť pravidlo zákazu kontaktu týmto spôsobom môže byť znakom toho, že máte svoju vlastnú vnútornú prácu, ktorá je prekážkou fungovania vášho vzťahu.

Budete smútiť. Ale používaním pravidla bez kontaktu opäť získate silu, sebaúctu, sebadôveru a posilnenie. Tiež rozlišujete chcenie partnera od potrebovania ho a závislosti na ňom.

Budete smútiť. Ale používaním pravidla bez kontaktu opäť získate silu, sebaúctu, sebadôveru a posilnenie. Tiež rozlišujete chcenie partnera od potrebovania ho a závislosti na ňom.
Budete smútiť. Ale používaním pravidla bez kontaktu opäť získate silu, sebaúctu, sebadôveru a posilnenie. Tiež rozlišujete chcenie partnera od potrebovania ho a závislosti na ňom.
Zdroj: foto: lovistics.com

Pracujte sa sebe!

Po rozchode sa veľa  starajte o seba  a snažte sa vyhnúť tomu, aby ste svojho ex ani nevideli na sociálnych sieťach, čo ešte viac sťaží proces hojenia. (Úplné zablokovanie vášho ex na sociálnych médiách môže byť nevyhnutné, aby žiadny kontakt naozaj nefungoval.) Strata vzťahu má často za následok viac voľného času. Využite tento čas rozumne na rozvoj emocionálnej inteligencie, aby ste mali väčšiu šancu na úspech (s vaším bývalým alebo bez neho) vo vašom živote či kariére.

Slobodní ľudia majú často úžasne pulzujúce životy – chodia tancovať, píšu poéziu a chodia na výlety so svojimi priateľmi.

Vo vzťahu sa veľa ľudí stiahne a funguje upäto len so svojou polovičkou. Žiadny kontakt vám nedáva čas a energiu na dosiahnutie vašich cieľov, veľkých aj malých. Navštívte svojich priateľov, či známych, ktorých ste dlho nevideli, vycestujte, nájdite si nové hobby, či dokonca sa naučte nový jazyk. Strávte čas rozumne, posúvajte sa ďalej a robte veci, ktoré vás bavia s ľuďmi, ktorých milujete a oni milujú vás. Predsa len - nie je nič viac atraktívne ako človek s pestrým životom a koníčkami.

Teória hovorí, že keď sa pohnete ďalej, váš bývalý sa nakoniec bude čudovať, prečo o vás ešte nepočuli. Koniec koncov, pravdepodobne očakávajú, že budete zničení a budete ich stalkovať na internete či v reálnom živote a spamovať správami či telefonátmi...., pretože majú všetku moc. Akonáhle do obrazu vstúpi zvedavosť ako táto, je veľká šanca, že im začnete chýbať.

Ako dlho vyčkať

Dĺžka pravidla žiadneho kontaktu sa môže líšiť v závislosti od situácie, ale všeobecne sa odporúča dodržiavať ho aspoň 30 dní. Tento časový rámec je dostatočne dlhý na to, aby ste sa emocionálne uzdravili a získali novú perspektívu, ale nie taký dlhý, aby váš bývalý partner na vás úplne zabudol. Počas tohto obdobia by ste sa mali sústrediť na seba a svoje potreby, aby ste sa mohli plne uzdraviť a pripraviť sa na prípadné obnovenie vzťahu.

Pravidlo žiadneho kontaktu môže byť účinným nástrojom na uzdravenie po rozchode a zvýšenie šancí na obnovenie vzťahu. Dôležité je však pamätať na to, že tento proces vyžaduje čas a trpezlivosť. Zamerajte sa na seba, svoje potreby a osobný rast, a nechajte čas, aby vám pomohol uzdraviť sa a získať novú perspektívu. Pravidlo žiadneho kontaktu vám môže pomôcť získať emocionálnu stabilitu a pripraviť sa na prípadné obnovenie vzťahu alebo nové príležitosti na šťastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: verywellmind.com, mindbodygreen.com. titulná foto: exbackpermanently.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies