Stredoškoláci, zapojte sa do Európskej súťaže v štatistike! Získate cenné skúsenosti s prácou s dátami

NETKY.SK • 30 September 2024, 08:18 • 2 min
Stredoškoláci, zapojte sa do Európskej súťaže v štatistike! Získate cenné skúsenosti s prácou s dátami

BRATISLAVA - Študenti stredných škôl sa môžu zapojiť do Európskej súťaže v štatistike (ESC) a získať cenné skúsenosti s prácou s dátami. Tento ročník prináša novinku – úspešní súťažiaci môžu získať priamy prístup na Fakultu hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave bez prijímacích skúšok. Registrácia tímov je otvorená do 6. novembra.

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR) spúšťa už tretí ročník Európskej súťaže v štatistike (ESC), ktorá je určená pre slovenských stredoškolákov. Registrácia tímov pre školský rok 2024/2025 je otvorená do 6. novembra. Cieľom súťaže je priblížiť mladým ľuďom svet dát, podporiť ich analytické myslenie a zvýšiť dátovú gramotnosť.

Tento ročník prináša významnú novinku v podobe spolupráce s Ekonomickou univerzitou v Bratislave (EUBA). Vďaka tejto spolupráci budú mať úspešné tímy v súťaži možnosť získať priamy prístup na Fakultu hospodárskej informatiky bez nutnosti absolvovania prijímacích skúšok.

Táto výhoda platí pre všetkých žiakov vo veku 16 a viac rokov, ktorí preukážu vysokú úroveň znalostí v úvodnej časti súťaže a nazbierajú dostatok bodov na postup do ďalších kôl.

Súťaž ESC je realizovaná v spolupráci s európskym štatistickým úradom Eurostatom a pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vedy a športu SR. Zameriava sa predovšetkým na schopnosť pracovať s oficiálnymi štatistickými údajmi.

Súťažiaci sa budú venovať hľadaniu, spracovaniu a interpretácii faktov z overených zdrojov, čo ich naučí odlišovať dôveryhodné informácie od hoaxov. Účasť v súťaži tak mladým ľuďom poskytne nielen zábavnú a kreatívnu formu vzdelávania, ale aj cenné zručnosti potrebné v digitálnej dobe.

Pre mladých ľudí, ktorí majú záujem o svet štatistík a ekonomiky, je ESC jedinečnou príležitosťou získať praktické skúsenosti s reálnymi údajmi a možno aj naštartovať svoju akademickú kariéru v oblasti hospodárskej informatiky. Vďaka spolupráci s EUBA môžu totiž tí najlepší účastníci získať výraznú výhodu pri prijímaní na vysokoškolské štúdium.

ŠÚ SR verí, že aj v tomto ročníku sa do súťaže zapoja tisíce študentov zo stredných škôl po celom Slovensku. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch očakáva vysokú úroveň kreativity, analytického myslenia a záujem mladých ľudí o svet dát a štatistík.

Týmto projektom sa Štatistický úrad snaží prispieť k rozvoju kritického myslenia a analytických schopností mladých ľudí, ktoré sú nevyhnutné v súčasnej informačnej spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies