Štátny tajomník M. Eštok prijal dánskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti a Arktídu

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 10:31 • 2 min
Štátny tajomník M. Eštok prijal dánskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti a Arktídu

BRATISLAVA - Dnešná prvá návšteva Bratislavy dánskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti a Arktídu Jonasa Beringa Liisberga sa uskutočnila v rámci príprav Dánska na predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktoré bude zastávať v druhom polroku 2025. J. Liisberg navštívi postupne všetky hlavné mestá Európskej únie s cieľom lepšie spoznať názory a pozície členských štátov v jednotlivých politických a hospodárskych témach.

slovakia

left justify in out

Štátni tajomníci Slovenska a Dánska sa v rozhovore venovali obsahovo bohatej európskej agende, ktorá čaká ministrov a štátnych tajomníkov už budúci týždeň na zasadnutí v Luxemburgu a tiež hlavy štátov a vlád v Bruseli. Predstavitelia členských štátov EÚ sa budú okrem rozhodovania o personálnych otázkach na vedúce pozície hlavných európskych inštitúcií venovať aj formovaniu obsahových priorít budúcej Európskej komisie. „Z pohľadu Slovenskej republiky je podstatné presadzovať, aby sa nové vedenie Európskej komisie venovalo predovšetkým témam, ktoré Európsku úniu a jej členské štáty posúvajú vpred z hľadiska hospodárskeho rastu, bezpečnosti, konkurencieschopnosti, ale zároveň rozvoja regiónov, sociálnej súdržnosti a sú najmä v prospech občanov EÚ,“ zdôraznil M. Eštok.

Partneri na rokovaní zhodnotili taktiež minulotýždňový Samit o mieri na Ukrajine vo Švajčiarsku. Rovnako hovorili o bezpečnostných výzvach, ktoré stoja pred Európskou úniou, diskutovali o jej rozširovaní či témach migrácie. Zamerali sa aj na nový sedemročný rozpočet Únie.„Priority Slovenska teraz i do budúcnosti sú jasné. Nový rozpočet EÚ musí pokrývať tradičné témy, akými sú kohézna a spoločná poľnohospodárka politika, a súčasne nové oblasti zamerané na strategické technológie a na priemysel orientovaný na inovácie,” priblížil štátny tajomník rezortu slovenskej diplomacie.

Okrem vzájomnej spolupráce v európskych témach udržiavajú Slovensko a Dánsko blízke vzťahy zároveň v rámci obchodnej spolupráce. Na Slovensku pôsobí približne 90 dánskych spoločností, ktoré zamestnávajú osemtisíc pracovníkov. Vzájomná obchodná výmena medzi Slovenskom a Dánskom dosiahla v roku 2023 obrat 944,7 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies