Sucho v Grécku odhalilo ruiny dediny zaplavenej pred 50 rokmi

NETKY.SK • 7 September 2024, 12:01 • 2 min
Sucho v Grécku odhalilo ruiny dediny zaplavenej pred 50 rokmi

Dlhotrvajúce sucho v Grécku odhalilo ruiny desaťročia zaplavenej dediny Kallio. Približne 80 domov vrátane školy a kostola muselo koncom 70. rokov ustúpiť výstavbe vodného diela Mornos, ktoré zásobuje vodou Atény. Po tom, čo hladina nádrže klesla približne o 40 metrov, sa teraz objavujú zvyšky kamenných budov, informuje agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Nádrž Mornos sa nachádza približne 200 kilometrov západne od Atén. Podľa spoločnosti Eydap, ktorá zabezpečuje distribúciu vody v regióne Atika, bol objem vody v nádrži v posledných mesiacoch približne o 30 % nižší ako v rovnakom období minulého roka. Nádrž napĺňajú rieky Mornos a Evinos, ale zrážok je príliš málo na to, aby sa hladina zvýšila. Táto zima bola v Grécku najteplejšia v histórii, pričom jún a júl prekonali teplotné rekordy.

"Hladina jazera Mornos klesla o 40 metrov," hovorí miestny obyvateľ Yorgos Iosifidis, ktorý teraz žije nad pôvodnou dedinou. "Ak sa pozriete cez zoom objektív fotoaparátu, uvidíte prízemie, ktoré zostalo z dvojposchodového domu môjho svokra. Hneď vedľa môžete vidieť zvyšky domu mojich bratrancov," opisuje panorámu Iosifidis a pripomína, že dedina Kallio sa už raz začiatkom 90. rokov minulého storočia vynorila z hlbín.

Na základe satelitných údajov odborníci z gréckeho meteorologického úradu vypočítali, že plocha nádrže Mornos sa za dva roky zmenšila zo 17 na približne 12 km2. Najstrmší pokles nastal za posledných 12 mesiacov, uvádza agentúra DPA.

Anastasis Papageorju, mladý lekár, ktorý žije v neďalekej dedine, hovorí, že "za posledné dva roky bolo v horách, ktoré napájajú rieky, veľmi málo dažďa a snehu; situácia je vážna a s vodou sa musí opatrne hospodáriť".

Vzhľadom na hrozbu nedostatku vody vyzvali úrady v regióne Attika, ktorý zahŕňa Atény a ich okolie, 3,7 milióna miestnych obyvateľov, aby šetrili vodou. Hoci úrady nič nenariadili, výzvu denne opakujú médiá a apel sa šíri aj na sociálnych sieťach. Napríklad Eydap vyzýva ľudí, aby ušetrili 150 litrov vody, ak sa kúpu vo vani. Na šetrenie vodou vyzval tento týždeň vo svojom prejave aj premiér Kyriakos Mitsotakis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: Profimedia.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies