Taliansko: Supervulkány sa prebúdzajú. Kedy hrozí ďalšia erupcia?

NETKY.SK • 17 September 2024, 11:32 • 2 min
Taliansko: Supervulkány sa prebúdzajú. Kedy hrozí ďalšia erupcia?

Výskum ukazuje, že supererupcie môžu nastať aj s relatívne krátkym predchodcom – menej ako rok. To znamená, že prípravy na takúto udalosť by boli extrémne náročné.

slovakia

left justify in out

Najväčšie a najnebezpečnejšie vulkány na Zemi sa začínajú prebúdzať. Ich erupcia môže nastať kedykoľvek a priniesť obrovskú skazu. Niečo znepokojujúce sa deje v blízkosti talianskeho mesta Neapol, no tentoraz to nie je obávaná sopka Vezuv.

Len pár kilometrov ďalej leží Campi Flegrei, supervulkán, ktorý sa začína preberať k životu. Na rozdiel od Vezuvu nemá typický kužeľový tvar, ale rozľahlú kalderu o priemere 13 km, ktorá sa tiahne pod mestom Pozzuoli.  

Najväčšia erupcia Campi Flegrei, ktorá sa odohrala pred 36 000 rokmi, bola najväčšou sopečnou explóziou v Európe za posledných 200 000 rokov. Sopečný popol sa rozšíril po celom Stredomorí a spôsobil zimu so znížením teplôt až o 9 °C v Európe.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Od 50. rokov minulého storočia sa kaldera Campi Flegrei pohybuje a jej pôda sa dvíha. Pozzuoli sa za toto obdobie zdvihlo o 4 metre a sprevádzala to častá seizmická aktivita. V máji 2024 zasiahlo oblasť zemetrasenie s magnitúdou 4,4, čo vyvolalo obavy miestnych obyvateľov.

Profesor Christopher Kilburn z University College London varoval: "Ak zdvih zeme bude pokračovať dlhšie, kôra sa môže nakoniec prelomiť."

Campi Flegrei nie je jediným supervulkánom, ktorý vykazuje aktivitu. Najznámejším je Yellowstone v USA, ktorý už trikrát vybuchol za posledných 2,1 milióna rokov. Kaldera Yellowstone má priemer viac než 80 km, čo ju robí jednou z najväčších na svete. Ďalšími nebezpečnými supervulkánmi sú Long Valley v Kalifornii a Toba na Sumatre.

Supervulkány sú napájané silikátovou magmou, ktorá ich robí extrémne explozívnymi. Po veľkej erupcii sa kaldera zrúti, no neskôr príchod novej magmy vedie k opätovnému zdvihu pôdy, čo môže signalizovať ďalšiu potenciálnu erupciu. Profesor Shan de Silva z Oregon State University to nazýva "afterparty po veľkom tanci."

Yellowstone
Yellowstone
Zdroj: science.org

Stále nie je jasné, čo presne spôsobuje erupcie supervulkánov a aké varovné signály by sa mali hľadať. Výskum ukazuje, že supererupcie môžu nastať aj s relatívne krátkym predchodcom – menej ako rok. To znamená, že prípravy na takúto udalosť by boli extrémne náročné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Science Focus, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies