Podľa prieskumu je Švajčiarsko najlepšou krajinou na svete. A ako dopadlo Slovensko?

NETKY.SK • 14 September 2024, 21:30 • 2 min
Podľa prieskumu je Švajčiarsko najlepšou krajinou na svete. A ako dopadlo Slovensko?

Obyvatelia Švajčiarska si najviac cenia otvorenosť podnikaniu, vysokú kvalitu života a sociálnu spravodlivosť.

slovakia

left justify in out

Podľa tohtoročného prieskumu usnews.com je Švajčiarsko najlepšou krajinou na svete. Obyvatelia tejto krajiny si najviac cenia otvorenosť podnikaniu, vysokú kvalitu života a sociálnu spravodlivosť.

"Najmenej k umiestneniu Švajčiarska na prvom mieste prispeli faktory, ako je vnímanie jeho kultúrneho vplyvu na históriu sveta a hodnotenie súčasného globálneho mocenského vplyvu," uvádza prieskum.

Švajčiarsko
Švajčiarsko
Zdroj: commonwealthfund.org

Na druhom mieste sa umiestnilo Japonsko.

"Obyvatelia Japonska oceňujú najmä ekonomickú konkurencieschopnosť a kultúrny vplyv svojej krajiny," dodáva správa. USA obsadili tretie miesto, pričom Američania si najviac uvedomujú mocenský vplyv a adaptabilitu svojho štátu.

 

obrazok
Japonsko
Zdroj: state.gov
obrazok
USA
Zdroj: internationaltraveller.com

"Ak by sa hodnotil len mocenský vplyv, najlepšími krajinami by boli USA, Čína a Rusko," uvádza prieskum. Naopak, ak by sa zamerali iba na sociálnu spravodlivosť, na vrchole rebríčka by sa ocitli Dánsko, Švédsko a Kanada. V oblasti otvorenosti voči podnikaniu by najlepšie obstáli Luxembursko, Švajčiarsko a Švédsko.

 Veľký čínsky múr
Veľký čínsky múr
Zdroj: nationalgeographic.com

Slovensko sa umiestnilo na 70. mieste.

"Smerom nahor ho posunulo hodnotenie sociálnej spravodlivosti a otvorenosti voči podnikaniu, no naopak, hodnotenie globálneho vodcovstva v ekonomike a mocenského vplyvu ho stiahlo nadol," vysvetľuje prieskum. Česko skončilo na 50. priečke, pričom jeho silné stránky spočívali v sociálnej spravodlivosti a kvalite života, ale slabšie bolo v globálnom vodcovstve, otvorenosti podnikaniu a mocenskom vplyve.

Bratislava
Bratislava
Zdroj: dailysabah.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: usnews.com, Foto: oneplanetnetwork.org
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies