Švajčiarsko zaplatí 52 tisíc eur za najlepšie nápady na odstránenie munície z jazier

NETKY.SK • 21 August 2024, 12:11 • 2 min
Švajčiarsko zaplatí 52 tisíc eur za najlepšie nápady na odstránenie munície z jazier

BERN - Švajčiarske hlboké jazerá sú známe svojou krásou hodnou pohľadnice a pokojnou, nedotknutou vodou. Teraz vláda odhalila, že mnohé z jazier v krajine slúžia ako miesta na uskladnenie munície, niektoré už viac ako 100 rokov.

slovakia

left justify in out

Pri hľadaní riešení vyhlásila agentúra pre obstarávanie obrany v krajine súťaž: Tri najlepšie nápady o tom, ako zbaviť jazerá od munície, si rozdelia finančnú odmenu 50 000 švajčiarskych frankov – teda približne 52 tisíc eur.

V rokoch 1918 až 1964 Švajčiari likvidovali muníciu v jazerách po celej krajine, vrátane jazera Lucerne, jazera Thun, jazera Brienz a ďalších. Niektoré z munície boli prebytočné, zatiaľ čo iné boli zastarané, odmietnuté alebo dokonca v perfektnom stave. Ležia zhruba 150 až 230 metrov pod hladinou jazier, uvádza sa v oznámení súťaže.

Vláda poznamenala, že priebežné monitorovanie nezistilo, že by ponorená munícia uvoľňovala znečisťujúce látky, ale stále chce byť o krok vpred, pre prípad, že by sa znečistenie jazera v budúcnosti stalo problémom.

Väčšina munície leží na dne troch vodných plôch: jazero Brienz, vyššie; Lucernské jazero; a Thunské jazero.
Väčšina munície leží na dne troch vodných plôch: jazero Brienz, vyššie; Lucernské jazero; a Thunské jazero.
Zdroj: Shutterstock / EPA / Anthony Anex

Cieľom je „čoraz viac zapájať akademickú obec a priemysel do úvah o tom, ako by sa mohla vykonať ekologická a bezpečná obnova munície z hlbokých jazier, ak by sa to niekedy stalo problémom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Švajčiarsko vykonáva analýzy vody a sedimentov od roku 2006, aby sa zabezpečilo, že munícia neovplyvní citlivý ekosystém jazier.

Národ sa potýka s tým, ako odstrániť muníciu z jazier, už najmenej 20 rokov. Všetky návrhy zdieľané počas podobného hodnotenia v roku 2005 by viedli k masívnemu pohybu kalu v jazerách, čo by narušilo ich citlivý ekosystém.

Munícia je pokrytá „vrstvou sedimentu“ s hrúbkou až 1,8 metra, uvádza sa vo vyhlásení. Presunutie sedimentu by mohlo viesť k vyčerpaniu kyslíka, ktorého je už v tejto hĺbke málo. To by poškodilo ekosystémy jazier.

Medzi ďalšie problémy s odstraňovaním munície z ich miest patrí nedostatočná viditeľnosť pod vodou, riziko výbuchu, hĺbka vody a veľkosť a hmotnosť munície, pričom niektoré vážia až 50 kg. Rôznorodosť kovov používaných na výrobu munície tiež spôsobuje problémy; niektoré z nich sú vyrobené zo železa a sú magnetické, ale ostatné komponenty sú vyrobené z medi, mosadze alebo hliníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Washington Post, Foto: Shutterstock / EPA-EFE / Michael Buholzer
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies