Svet ročne vyprodukuje až 57 mil. ton plastového odpadu

NETKY.SK • 8 September 2024, 16:21 • 2 min
Svet ročne vyprodukuje až 57 mil. ton plastového odpadu

Podľa novej štúdie, v ktorej sa uvádza, že viac ako dve tretiny plastového znečistenia pochádzajú z krajín globálneho Juhu, svet každoročne vytvorí 57 miliónov ton plastového znečistenia, ktoré sa šíri od najhlbších oceánov cez najvyššie vrcholy hôr až po vnútro ľudských tiel.

slovakia

left justify in out

Podľa výskumníkov z univerzity v Leedsi v Spojenom kráľovstve je to ročne toľko znečistenia - približne 52 miliónov ton, že by sa ním dal naplniť newyorský Central Park plastovým odpadom vysokým ako Empire State Building. V rámci štúdie uverejnenej v stredajšom vydaní časopisu Nature skúmali odpad vyprodukovaný na miestnej úrovni vo viac ako 50 000 mestách a obciach na celom svete.

V štúdii sa skúmali plasty, ktoré sa dostávajú do otvoreného prostredia, nie plasty, ktoré sa ukladajú na skládky alebo sa riadne spaľujú. Autori štúdie uviedli, že 15 % svetovej populácie zlyháva pri zbere a likvidácii odpadu, čo je hlavným dôvodom, prečo juhovýchodná Ázia a subsaharská Afrika produkujú najviac plastového odpadu. V štúdii sa uvádza, že medzi nimi je aj 255 miliónov ľudí v Indii.

Podľa autora štúdie Costasa Velisa, profesora environmentálneho inžinierstva z Leedsu, Lagos v Nigérii vypúšťa najviac plastov zo všetkých miest. Ďalšími mestami, ktoré najviac znečisťujú životné prostredie plastmi, sú Naí Dillí, Luanda v Angole, Karáčí v Pakistane a Al Kahira v Egypte.

India je na čele svetového rebríčka v produkcii znečistenia plastmi, keďže ročne vyprodukuje 10,2 milióna ton (9,3 milióna ton), čo je oveľa viac ako dvojnásobok v porovnaní s ďalšími krajinami s najväčším znečistením, Nigériou a Indonéziou. Čína, ktorá je často odsudzovaná za znečisťovanie, je na štvrtom mieste, ale robí obrovské pokroky v znižovaní množstva odpadu, uviedol Velis. Ďalšími najväčšími znečisťovateľmi plastmi sú Pakistan, Bangladéš, Rusko a Brazília. Podľa údajov štúdie je týchto osem krajín zodpovedných za viac ako polovicu plastového znečistenia na svete.

Mestskí pracovníci odstraňujú odpadky plávajúce na rieke Negro, ktorej hladina stúpla v dôsledku dažďa, v Manause, štát Amazonas, Brazília, 6. júna 2022.
Mestskí pracovníci odstraňujú odpadky plávajúce na rieke Negro, ktorej hladina stúpla v dôsledku dažďa, v Manause, štát Amazonas, Brazília, 6. júna 2022.
Zdroj: AP Photo / Edmar Barros

Podľa štúdie sú Spojené štáty na 90. mieste v znečistení plastmi s viac ako 52 500 tonami (47 600 metrických ton) a Spojené kráľovstvo na 135. mieste s takmer 5 100 tonami (4 600 metrických ton).

V roku 2022 sa väčšina štátov sveta dohodla na uzavretí prvej právne záväznej zmluvy o znečistení plastmi, a to aj v oceánoch. Záverečné rokovania o zmluve sa uskutočnia v novembri v Južnej Kórei.

Štúdia využívala umelú inteligenciu, aby sa zamerala na plasty, ktoré boli nesprávne spálené - približne 57 % znečistenia - alebo len vyhodené na skládku. V oboch prípadoch sú to neuveriteľne malé mikroplasty alebo nanoplasty, ktoré tento problém menia z vizuálnej nepríjemnosti na plážach a problému morského života na hrozbu pre ľudské zdravie, uviedol Velis.

V tomto roku sa uskutočnilo niekoľko štúdií zameraných na výskyt mikroplastov v pitnej vode a v tkanivách ľudí, ako sú srdce, mozog a semenníky, pričom lekári a vedci si stále nie sú celkom istí, čo to znamená z hľadiska ohrozenia ľudského zdravia.

Velis uviedol, že množstvo plastového odpadu, s ktorým sa obchoduje, je malé. Kara Lavender Lawová, profesorka oceánografie na Sea Education Association, ktorá sa na štúdii nepodieľala, súhlasila na základe trendov v oblasti plastového odpadu v USA. Povedala, že inak ide o jednu z komplexnejších štúdií o plastovom odpade.

Úradníci z plastikárskeho priemyslu štúdiu ocenili.

"Táto štúdia zdôrazňuje, že nezbieraný a nespravovaný plastový odpad je najväčším prispievateľom k znečisteniu plastmi a že uprednostňovanie primeraného nakladania s odpadom je rozhodujúce pre ukončenie znečistenia plastmi," uviedol vo vyhlásení Chris Jahn, tajomník rady Medzinárodnej rady chemických asociácií. V rámci rokovaní o zmluve sa priemysel stavia proti obmedzeniu výroby plastov.

Organizácia Spojených národov predpokladá, že produkcia plastov sa pravdepodobne zvýši z približne 440 miliónov ton (400 miliónov metrických ton) ročne na viac ako 1 200 miliónov ton (1 100 miliónov metrických ton), pričom tvrdí, že "naša planéta sa dusí plastmi".

Dobrovoľník zbiera odpadky na rieke, ktorá je pokrytá odpadkami v Pecatu, Bali, Indonézia, 22. marca 2024.
Dobrovoľník zbiera odpadky na rieke, ktorá je pokrytá odpadkami v Pecatu, Bali, Indonézia, 22. marca 2024.
Zdroj: AP Photo / Firdia Lisnawati


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: AP Photo / Rafiq Maqbool
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies