Svetová premiéra filmu Zápisník alkoholičky, hlavnú úlohu v snímke o ženskom alkoholizme bravúrne stvárnila Tereza Ramba!

NETKY.SK • 7 Júl 2024, 15:30 • 3 min
Svetová premiéra filmu Zápisník alkoholičky, hlavnú úlohu v snímke o ženskom alkoholizme bravúrne stvárnila Tereza Ramba!

Aké ľahké je podľahnúť závislosti, aké ťažké si ju pripustiť a ešte ťažšie sa z nej dostať. O tom hovorí nová snímka českého režiséra Dana Svátka Zápisník alkoholičky, ktorá mala v Bratislave svetovú premiéru. Stretli sa na nej v tvorcovia aj mnohé známe tváre. Nechýbala Michaela Duffková, ktorá za svoju autentickú spoveď získala cenu Magnesia Litera a hlavná hrdinka - držiteľka Českého leva Tereza Ramba.

slovakia

left justify in out

Horúca snímka sa venuje téme, o ktorej sa pred rodinou, kamarátmi a susedmi mlčí – pitiu alkoholu z pohľadu ženskej závislosti. Rovnako ako v Úsmevoch smutných mužov v nej režisér Dan Svátek vychádza zo skutočného príbehu a zachytáva nielen pád na spoločenské dno, ale aj momenty, ktorým sa nejde nezasmiať. Tie na svojom blogu a v knihe opísala Michaela Duffková.

Keď mi Michaela dala prečítať rukopis knihy, ktorá práve vznikala, povedal som si, že to je presne ten materiál, ktorý potrebujeme – ukážkový prípad toho, ako ľahko môže vzniknúť závislosť u žien,“ prezradil režisér Dan Svátek.

Tereza Ramba, Dan Svatek a Michaela Duffkova
Tereza Ramba, Dan Svatek a Michaela Duffkova
Zdroj: Bontonfilm

Aké ťažké je priznať si problém s pitím? Prečo nie je prekážkou závislosti ani malé dieťa? Kde vziať silu sa liečiť a čo nasleduje potom? Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovie autentická a úprimná filmová spoveď abstinujúcej alkoholičky.

Trvalo to asi tri a pol roka. Myslím si, že je to skreslená predstava, že sa do závislosti dostáva desiatky rokov. Obzvlášť u žien. A obzvlášť, keď sú po pôrode, alebo sú nejako psychicky oslabené, to môže trvať oveľa kratšie,“ vysvetľuje autorka Michaela Duffková.

Tereza Ramba a Michaela Duffkova
Tereza Ramba a Michaela Duffkova
Zdroj: Bontonfilm

Strhujúci herecký výkon v hlavnej úlohe podáva držiteľka Českého leva Tereza Ramba. Pre herečku, ktorá vo filme stvárňuje Michaelu Duffkovú, bolo najdôležitejšie udržať si odstup.

Vedela som, že keď ona rozpráva nejaký príbeh a my preberáme jeho licenciu, nemôžem si ju obľúbiť a začať sa s ňou kamarátiť, pretože niektoré jej polohy by sa mi ťažko stvárňovali. My s Danom sme mali s tým veľa práce, aby sme boli dobre pripravení, mali priestor na to, čo vlastne sme my, a oddelili sa od Miše. Teraz, keď sme film nakrútili, mám pocit, že sme si oveľa bližšie. A mne sa veľmi uľavilo,“ vysvetľuje obľúbená herečka Tereza Ramba.

obrazok
Delegácia
Zdroj: Bontonfilm
obrazok
Foto z filmu
Zdroj: Bontonfilm

Film zoznámi divákov a diváčky s mladou, krásnou a úspešnou ženou, ktorá sa vydá, stane sa mamičkou a plánuje si budúcnosť. Vlastne jej nič nechýba, občas si dá jeden pohárik, niekedy aj dva. A potom už naozaj posledný. Až sa zrazu ocitá úplne na dne. Hlavná hrdinka sa rozhodla nevzdať, nastúpiť liečbu a bojovať so svojím démonom aj o svoju rodinu. Spolu s Terezou Ramba si v snímke zahrajú Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes, Simoneta Hladká a Barbara Lukešová. Film Zápisník alkoholičky prináša do kín Bontonfilm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Bontonfilm
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies