Taiwan bojuje s následkami tajfúnu Krathon: Záplavy a rekordný vietor zasiahli Kaohsiung, tisíce domácností bez elektriny + VIDEÁ

NETKY.SK • 4 Október 2024, 09:11 • 2 min
Taiwan bojuje s následkami tajfúnu Krathon: Záplavy a rekordný vietor zasiahli Kaohsiung, tisíce domácností bez elektriny + VIDEÁ

KAOHSIUNG - Južný Taiwan sa spamätáva z následkov tajfúnu Krathon, ktorý zasiahol prístavné mesto Kaohsiung, spôsobil záplavy, poškodil budovy a zanechal tisíce domácností bez elektriny a vody. Vietor v rekordných rýchlostiach vyvracal stromy a dopravné značky, zatiaľ čo pracovníci pokračujú v odstraňovaní škôd. Zvyšok ostrova sa už vrátil do bežného režimu, ale v postihnutých oblastiach naďalej platia núdzové opatrenia.

slovakia

left justify in out

Južný Taiwan v piatok odstraňoval škody spôsobené záplavami a silným vetrom po tom, ako tajfún Krathon zasiahol hlavné prístavné mesto, zatiaľ čo väčšina zvyšku ostrova obnovila prácu a finančné trhy sa opäť otvorili.

Krathon, ktorý sa zmenšil na tropickú depresiu, zasiahol pevninu v juhozápadnom meste Kaohsiung, zaplavil ulice, vyrazil okná niektorých budov a rozmetal trosky v rekordnom vetre.

Predpokladá sa, že tajfún sa bude pomaly presúvať na sever a do piatku zoslabne na tropickú depresiu, kým dosiahne hlavné mesto Tchaj-pej. Očakávalo sa, že potom zamieri cez Taiwanský prieliv k čínskemu pobrežiu. V Tchaj-peji fúkal vo štvrtok silný vietor, ale pršalo len málo.

Zatiaľ čo zvyšok Taiwanu pokračoval v práci, vlády v Kaohsiungu a susednom okrese Pingtung vyhlásili štvrtý deň po sebe pracovné voľno, pretože sa snažili odčerpať záplavovú vodu, odstrániť popadané stromy a uvoľniť cesty.

"Dúfame, že čo najrýchlejšie obnovíme dopravu, dodávky vody a elektriny, aby sa práca a život mohli vrátiť do normálu," povedal novinárom starosta Kaohsiungu Chen Chi-mai.

Pracovníci pomocou žeriavov odstraňovali popadané stromy a dopravné značky v Kaohsiungu, meste s 2,7 milióna obyvateľov, pričom niektoré cesty boli zablokované, čo si vynútilo odklonenie dopravy a chodcov.

"Vrecia s pieskom nefungovali. Vietor aj tak tlačil vodu dovnútra," povedal 49-ročný Clark Huang. "Našťastie to trvalo len pár hodín a potom sme začali upratovať."

Pomaly sa pohybujúci tajfún, ktorý sa k Taiwanu približoval rýchlosťou približne 4 km/h, počas uplynulých piatich dní sužoval východné a južné časti ostrova a prinútil tisíce ľudí evakuovať sa z horských alebo nízko položených oblastí. Predpokladá sa, že dva dni trvajúce uzávery si vybrali značnú daň pre ostrovnú ekonomiku založenú na špičkových technológiách, ktorá sa vo veľkej miere spolieha na zahraničný obchod.

Tajfúny takmer vždy zasahujú hornaté a riedko osídlené východné pobrežie Taiwanu, ktoré smeruje k Tichému oceánu, ale Krathon nezvyčajne zasiahol rovinaté západné pobrežie.

Takmer 100 000 domácností, takmer všetky v Kaohsiungu a Pingtungu, bolo v piatok stále bez elektriny, zatiaľ čo 129 000 domácností v Kaohsiungu nemalo dodávky vody.

Hasičský zbor uviedol, že počet mŕtvych zostáva na dvoch miestach, obaja muži zahynuli na východnom pobreží pred príchodom tajfúnu, jedna osoba je nezvestná a 667 osôb utrpelo zranenia.

obrazok
Poškodený drevený oblúk v dôsledku silného vetra spôsobeného tajfúnom Krathon v Kaohsiungu na Taiwane 3. októbra 2024.
Zdroj: Stringer / AFP / CNA / Getty Images
obrazok
Auto sa pohybuje pozdĺž pobrežia v Kaohsiungu na juhu Taiwanu 2. októbra 2024, keď sa očakáva, že oblasť zasiahne tajfún Krathon.
Zdroj: AP / Chiang Ying-ying


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AP, Foto: Reuters / Ann Wang
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies