Ružomberok: Na Katolícku univerzitu smerujú investície vo výške viac ako 1 milión eur

NETKY.SK • 27 September 2024, 14:24 • 2 min
Ružomberok: Na Katolícku univerzitu smerujú investície vo výške viac ako 1 milión eur

RUŽOMBEROK - Zaujímavý vzdelávací, oddychový, ale aj umelecký priestor zároveň ponúka Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorá vznikla v roku 2009 a do nových priestorov sa presťahovala v roku 2013.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia filozofickej fakulty za vyše 570 000 eur už začala. Európske finančné prostriedky, ktoré rezort školstva poskytol univerzite, poslúžia na zníženie energetickej náročnosti, čo v praxi znamená výmenu okien, strešnej krytiny, výmenu zastaralého a energeticky náročného osvetlenia, osadenie fotovolaického systému a modernizáciu IT systémov.

Ďalších 600 000 eur získala univerzita z Plánu obnovy a odolnosti SR na internacionalizačné projekty.

Štátni tajomníci Róbert Zsembera a Ján Hrinko počas návštevy univerzity v centre dolného Liptova vyzdvihli jej činnosť. Katolícka univerzita v Ružomberku oslávi budúci rok 25. výročie od svojho založenia. Za ten čas vychovala viac ako 36 000 absolventov v dennej a externej forme bakalárskeho, magisterského a doktorandského stupňa.

"Úroveň internacionalizácie, ale aj pedagogickej a výskumnej činnosti z roka na rok stúpa a uberá sa tým správnym smerom. Počas návštevy sme boli toho priamymi svedkami. S predstaviteľmi univerzity sme sa na stretnutí okrem iného zhovárali o novelizácii zákonov či budúcnosti vysokého školstva na Slovensku. Tá tkvie aj v rozmanitosti a tej sme v Ružomberku videli neúrekom," uviedol po návšteve štátny tajomník pre vysoké školstvo a akademický výskum Róbert Zsembera.

Štátny tajomník pre výskum, vývoj, mládež a inklúziu Ján Hrinko zdôraznil, že vláda Slovenskej republiky intenzívne pracuje na novej stratégii podpory výskumu, vývoja a inovácií, pričom vyzdvihol významnú úlohu, ktorú má v tomto procese rezort školstva.

"Z tohto úsilia budú profitovať nielen výskumné inštitúcie, ale aj vysoké školy. Našou prioritou je orientácia na reálny vplyv a konkrétne výsledky výskumných aktivít. Nepovažujeme za efektívne neprimerané rozširovanie výskumnej infraštruktúry bez systematickej evidencie a koordinovaného zdieľania existujúcich zdrojov, ktoré Slovensko už má k dispozícii," dodal Hrinko.

Zaujímavý vzdelávací, oddychový, ale aj umelecký priestor zároveň ponúka Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorá vznikla v roku 2009 a do nových priestorov sa presťahovala v roku 2013.

V roku 2020 v rámci budovy vznikol tiež kabinet dejín univerzity a bol tak vytvorený základ pre expozície historických dokumentov, fotografií a časopisov vrátane jedinečnej výstavy diel významného slovenského umelca Vincenta Hložníka. Univerzita knižnica disponuje jedinečnou zbierkou jeho ilustrácií s názvom Biblia v obrazoch a kolekcia je prístupná aj verejnosti.

Štátni tajomníci si počas stretnutia prevzali pozdrav od košického arcibiskupa-metropolitu J. E. Mons. Bernarda Bobera, ktorý je veľkým kancelárom tamojšej univerzity.

"Sme veľmi radi a ďakujeme pánom štátnym tajomníkom a ďalším zamestnancom rezortu školstva za návštevu Katolíckej univerzity v Ružomberku. Oceňujeme, že sme mali možnosť osobne sa rozprávať o súčasných úlohách univerzity, jej problémoch a taktiež o jej budúcom smerovaní. Navyše delegácia ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže nás touto cestou informovala o budúcom financovaní vysokých škôl na Slovensku, čo považujem za mimoriadne dôležité," doplnil rektor Jaroslav Demko.

Katolícka univerzita v Ružomberku ponúka študentom možnosť štúdia na štyroch fakultách: pedagogickej, filozofickej, teologickej a na fakulte zdravotníctva vo viac ako 90 akreditovaných študijných programoch. Významnú vzdelávaciu úlohu pre pedagogických a odborných zamestnancov z praxe má Centrum celoživotného vzdelávania a pre seniorov Univerzita tretieho veku.

Na univerzite taktiež pôsobí Univerzitné pastoračné centrum, ktoré pre študentov zabezpečuje duchovnú formáciu a rôzne kultúrne, športové a vzdelávacie aktivity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: FB/Katolícka univerzita v Ružomberku
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies