Tajfún Šanšan ničí Japonsko: Šesť obetí a rozsiahle výpadky elektriny

NETKY.SK • 31 August 2024, 11:00 • 2 min
Tajfún Šanšan ničí Japonsko: Šesť obetí a rozsiahle výpadky elektriny

Tajfún Šanšan, ktorý sa v sobotu oslabil na tropickú búrku, zasiahol východné Japonsko silnými prívalovými dažďami a zosuvmi pôdy. Tragedia si doteraz vyžiadala šesť obetí, mnohí sú zranení a desaťtisíce domácností zostali bez elektriny. Vedci upozorňujú na zvyšujúce sa riziko podobných katastrof kvôli klimatickým zmenám.

slovakia

left justify in out

Silný tajfún Šanšan, ktorý sa v sobotu zmiernil na tropickú búrku, sa presúval na východ Japonska. Rozsiahle oblasti zasiahli prívalové dažde, ktoré spôsobili zosuvy pôdy a vyvolali varovania pred povodňami.

Aj keď Šanšan počas soboty zoslabol na tropickú búrku, stále prináša veľký úhrn zrážok a narúša leteckú a vlakovú dopravu v krajine. Je považovaný za jeden z najprudších tajfúnov, ktoré Japonsko zasiahli za posledné desaťročia.

Najmenej šesť ľudí zahynulo a viac ako 120 utrpelo zranenia. Najmenej jedna osoba je nezvestná a desaťtisíce domácností zostali bez elektrickej energie, uviedli úrady.

Podľa vedcov zmena klímy zvyšuje riziko prívalových dažďov v Japonsku a ďalších oblastiach, keďže teplejšia atmosféra dokáže zadržiavať viac vody.

Silné dažde v roku 2021 spôsobili ničivý zosuv pôdy v letovisku Atami, pri ktorom zomrelo 27 ľudí.

V roku 2018 záplavy a zosuvy pôdy počas obdobia dažďov v západnom Japonsku usmrtili viac ako 200 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, AFP, Foto: SITA/Kyodo News via AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies