Takáč a Taraba rokovali so šéfom Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo

NETKY.SK • 14 August 2024, 18:51 • 2 min
Takáč a Taraba rokovali so šéfom Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) QU Dongyu prijal osobné pozvanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča a navštívi Slovenskú republiku v dňoch 13. až 15. augusta 2024.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč sa zhodli s generálnym riaditeľom FAO na vytvorení pracovnej skupiny medzi FAO a SR, ktorá pomôže Slovensku stať sa sebestačnou krajinou a využívať plný potenciál, ktorým Slovensko disponuje.

"Pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka sú jednoznačnými prioritami vlády. Som rád, že je to vnímané aj na medzinárodnej úrovni, čo potvrdzuje osobná návšteva generálneho riaditeľa FAO u nás. Slovensko je vidiecka krajina," vyjadril sa minister Takáč.

"Na ministerstve i vo vláde robíme maximum preto, aby sme dokázali naplno využiť agrárny a lesnícky potenciál naše krajiny, a to nielen v rámci zvyšovania jeho podielu na tvorbe HDP, ale aj v rámci napĺňania sociálneho rozmeru tohto odvetvia vo vidieckom priestore. Našim cieľom je udržať ľudí na vidieku a zásadným spôsobom zatraktívniť prácu v tomto odvetví," dodal.

V prvom polroku 2024 Slovensko predsedalo Európskej regionálnej skupine FAO. QU Dongyu potvrdil, že Slovensko bolo konštruktívnym partnerom a okrem pravidelných tém spojených s prípravou jednotlivých zasadnutí, zástupcovia Slovenska otvorili aj témy na množstvo prínosných a dôležitých oblastí z pohľadu slovenských záujmov.

Najbližšia príležitosť predsedať Európskej regionálnej skupine sa Slovensku naskytne o 24 rokov, keďže rotujúce predsedníctvo si 48 členských krajín odovzdáva každý polrok.

Na Úrade vlády SR prijali 14. augusta 2024 generálneho riaditeľa podpredseda vlády aj minister životného prostredia Tomáš Taraba a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Chovanec.

Na bilaterálom rokovaní za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča rezonovali najmä témy ako zlepšenie správy a riadenia vodných zdrojov pre trvalo udržateľný a vyvážený rozvoj a poľnohospodárstvo, transformácia potravinových systémov, agenda lesov a lesníctva, úloha poľnohospodárstva v kontexte prispenia k zmierňovaniu klimatickej zmeny či biohospodárstvo. Na rokovaní rezonovala aj téma potravinovej sebestačnosti Slovenska.

V rámci návštevy QU Dongyu spoločne s ministrom Takáčom otvorí medzinárodnú poľnohospodársku a potravinársku výstavu Agrokomplex 2024, navštívi odborné pracoviská Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra a Slovenskú poľnohospodársku univerzitu.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je najväčšou špecializovanou organizáciou v systéme OSN a jedinou odbornou organizáciou zameranou na potravinovú bezpečnosť a výživu.

FAO rieši otázky rozvoja poľnohospodárstva, stojí na čele medzinárodného úsilia pri rozvoji vidieckych oblastí a pri riešení problému chudoby a hladu vo svete. Z odborného hľadiska je FAO najväčším zdrojom poznatkov v oblasti poľnohospodárstva, výživy, rybárstva a akvakultúry, lesníctva a prírodných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo životného prostredia SR, FB/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Foto: FB/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies