Takáč: V tomto roku treba dočerpať ešte 267 mil. eur z eurofondových výziev + VIDEO

NETKY.SK • 3 September 2024, 12:34 • 2 min
Takáč: V tomto roku treba dočerpať ešte 267 mil. eur z eurofondových výziev + VIDEO

BRATISLAVA - Na zrýchlenie čerpania pripravilo ministerstvo niekoľko opatrení vrátane zvýšenia počtu pracovníkov, zefektívnenia vyhodnocovania žiadostí o nenávratné finančné prostriedky a zníženia byrokracie.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) a združenia zastupujúce farmárov vyzvali poľnohospodárov, aby začali žiadať o preplatenie svojich projektov z eurofondov.

Podľa ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča , "v tomto roku treba dočerpať ešte približne 267 miliónov eur z eurofondových výziev, v budúcom roku približne 300 miliónov eur. Ak sa peniaze nepodarí vyčerpať, prepadnú."

Takáč dodal, že "sme sa dohodli na spoločnej výzve, aby sme oslovili celý sektor – potravinárov, poľnohospodárov, lesníkov, obce, mestá a všetkých dotknutých, ktorí sú súčasťou balíka vyše 600 miliónov eur. Je potrebné, aby aj oni boli efektívni, podávali žiadosti o platby a nenechávali to na poslednú chvíľu."

Na zrýchlenie čerpania pripravilo ministerstvo niekoľko opatrení vrátane zvýšenia počtu pracovníkov, zefektívnenia vyhodnocovania žiadostí o nenávratné finančné prostriedky a zníženia byrokracie. Takáč pripomenul, že "rezort zaviedol malé investície do 100.000 eur, znížil počet kontrol zo 100 % na 5 %, doplnil finančné prostriedky do jednotlivých výziev a zaviedol zálohové platby."

Generálny riaditeľ PPA Marek Čepko poznamenal, že "sme prijali všetky možné systémové opatrenia na zrýchlenie čerpania z programu rozvoja vidieka. Potrebujeme však aj súčinnosť prijímateľov dotácií."

"Pri žiadostiach o platby sa stretávame s chýbajúcimi povinnými prílohami, žiadatelia neplnia podmienky alebo robia zmeny v projektoch, o ktorých včas neinformujú. Tieto problémy nás limitujú pri dosiahnutí cieľa zvýšiť čerpanie. Je potrebné si uvedomiť, že finančné prostriedky určené na roky 2024 a 2025, ak nebudú vyčerpané, Slovensko o ne príde," pripomenul Čepko.

Združenia zastupujúce potravinárov, farmárov a poľnohospodárov vyjadrili v utorok svoju snahu apelovať na prijímateľov dotácií, aby žiadali o platby na svoje projekty. Zhodli sa však, že "často ich v žiadostiach o nenávratné finančné prostriedky brzdili zdĺhavé administratívne procesy a byrokracia."

Takáč v auguste varoval, že "stav čerpania eurofondov z minulých výziev je alarmujúci." V roku 2021 sa vyčerpalo len približne 45 miliónov eur, v roku 2022 asi 39 miliónov eur. Vlani bolo čerpanie na úrovni 64 miliónov eur a do konca augusta tohto roku už 69,5 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Foto: FB/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies