Ťažba kobaltu stále zahŕňa detskú prácu: Do roku 2030 sa nárast dopytu odhaduje na štvornásobok

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 17:00 • 3 min
Ťažba kobaltu stále zahŕňa detskú prácu: Do roku 2030 sa nárast dopytu odhaduje na štvornásobok

Viac ako 70 percent svetového kobaltu pochádza z baní v Kongu. Tam 15 až 30 percent pochádza z „remeselných baní“, kde tisíce baníkov na voľnej nohe pracujú v „neľudských“ a „ponižujúcich“ podmienkach len za pár dolárov denne. Očakáva sa, že celosvetový dopyt po kobalte vzrastie do roku 2030 štvornásobne, a to najmä vďaka rozsiahlemu zavádzaniu elektrických vozidiel.

slovakia

left justify in out

"Už nechcem ísť do bane," povedal Kamb (nie je jeho skutočné meno) pre ILO a dodal, že jeho malý brat, ktorý tiež pracuje v bani, má zranenú ruku v dôsledku spadnutého kameňa."Nechcem byť ďalšou obeťou," povedal študent 3. stupňa z Lubumbashi.  

Viac ako polovica svetových dodávok kobaltu pochádza z KDR, kde deti ako Kamb a jeho brat pracujú v nebezpečných a život ohrozujúcich podmienkach v sektore remeselnej ťažby.

Keďže krajiny na celom svete chcú rýchlo prejsť na čistú energiu, dopyt po lítium-iónových batériách používaných na nabíjanie našich smartfónov, notebookov a elektrických vozidiel prudko stúpa. Ale ako hovorí autor a odborník na súčasné otroctvo Siddharth Kara v rozhovore pre Yale Environment 360, tieto dobíjacie batérie vyžadujú na fungovanie kobalt a 75 percent svetových zásob tohto nerastu sa ťaží z bohatej zeme v Konžskej demokratickej republike. 

Zelená budúcnosť, ktorá zabíja

Kobalt je nevyhnutný pre pohon našej modernej technológie. Kov sa bežne používa na výrobu lítium-iónových batérií, ktoré sa nachádzajú v predmetoch, ako sú elektrické vozidlá, počítače, smartfóny a dokonca aj e-cigarety. Keďže mnohé krajiny smerujú k obnoviteľnej energii, dopyt po týchto batériách nebol nikdy vyšší. Očakáva sa, že celosvetový dopyt po kobalte vzrastie do roku 2030 štvornásobne, a to najmävďaka rozsiahlemu zavádzaniu elektrických vozidiel. 

Napriek tomu kobalt, ktorý im pomáha poháňať ich a ďalšie technológie, prináša vážne humanitárne obavy tam, kde sa ťaží.

Kobalt je lesklý, strieborno-modrý kov pomáha batériám uchovávať obrovské množstvo energie a zároveň udržiavať stabilné teploty v mrazivom a horúčave, vďaka čomu je užitočný pre mnohé letecké, obranné a lekárske aplikácie a je kľúčovým prvkom v mnohých čistých energetických technológií. Taktiež zohráva dôležitú úlohu pri výkone lítium-iónových batérií. Oproti bežným batériám v domácnostiach sa lítium-iónové batérie dajú nabíjať a opakovane používať roky, no sú tiež drahšie a ťažko recyklovateľné. 

Tieto batérie robia všetko od napájania ručných zariadení až po ukladanie energie v elektrických sieťach. Ale tento dynamický materiál je tiež drahý, toxický a ťažko sa získava a spracováva. Viac ako 70 percent svetového kobaltu pochádza z baní v Kongu. Tam 15 až 30 percent pochádza z „remeselných baní“, kde tisíce baníkov na voľnej nohe pracujú v „neľudských“ a„ponižujúcich“ podmienkach len za pár dolárov denne, vysvetlil Siddharth Kara, člen Harvardskej školy verejného zdravia TH Chan

Ťažba kobaltu v bani
Ťažba kobaltu v bani
Zdroj: foto: getty images

Prsty v tom má aj Apple

Žaloba tvrdí, že Apple, Google, Dell, Microsoft a Tesla všetky pomáhali a navádzali na ťažobné spoločnosti, ktoré profitovali z práce detí, ktoré boli nútené pracovať v nebezpečných podmienkach – podmienky, ktoré nakoniec viedli k smrti a vážnemu zraneniu.

Rodiny argumentujú tvrdením, že ich deti nelegálne pracovali v baniach, ktoré vlastní britská ťažobná spoločnosť Glencore. Súdne dokumenty tvrdia, že kobalt z baní vlastnených Glencore sa predáva spoločnosti Umicore, bruselskému obchodníkovi s kovmi a baníctvom, ktorý potom predáva kobalt na batérie spoločnostiam Apple, Google , Tesla, Microsoft a Dell.

Ďalší žalobcovia v súdnych dokumentoch tvrdia, že pracovali v baniach, ktoré vlastní Zhejiang Huayou Cobalt, veľká čínska kobaltová firma, o ktorej žaloba tvrdí, že dodáva spoločnosti Apple , Dell a Microsoft a pravdepodobne bude zásobovať aj ostatných obžalovaných.

Preteky o high-tech kovy vyvolali v Konžskej demokratickej republike boom kobaltu, ktorý si vyžiadal vysoké ľudské náklady. V rozhovore pre e360 autor Siddharth Kara hovorí o strašných podmienkach v baniach, ktoré ohrozujú tisíce pracovníkov.

Vysoká dôležitosť kovu

"Lítiové batérie sú všade - sú v našich autách, telefónoch, notebookoch... existujú tri alebo štyri rôzne druhy lítiových batérií... jeden druh má asi 50 percent kobaltu... veľmi, veľmi dôležitý komponent." ," povedal Bobby Ghosh, publicista a komentátor pre zahraničné záležitosti. "Je veľmi ťažké uvažovať o lítiových batériách bez kobaltu."

"Možno pred 15 rokmi nestál kobalt za nič," dodal. "V Idahu... v Kanade... boli kobaltové bane..., ktoré boli zatvorené, pretože to nikto nechcel. Teraz so všetkými našimi novými technologickými batériami... je kobalt veľmi veľký problém... 80 000 dolárov za tonu."

Asi 60 percent kobaltu pochádza z KDR, zatiaľ čo 6 percent pochádza z Kanady.

Detská práva pri ťažbe kobaltu
Detská práva pri ťažbe kobaltu
Zdroj: foto: news.sky.com

Existujú alternatívy ku kobaltu?

V reakcii na vplyv kobaltu na životné prostredie a ľudské práva sa niekoľko významných spoločností vrátane Apple a Tesla zaviazalo obmedziť používanie kobaltu alebo ho odoberať od zodpovednejších výrobcov. Automobilka BMW odoberá kobalt pre svoje elektrické vozidlá od roku 2020 z Maroka a Austrálie. 

Zatiaľ čo Tesla znížila priemernú spotrebu kobaltu o viac ako 60 percent a teraz vo svojich nových modeloch áut používa bezkobaltové batérie, automobilka EV uzavrela dlhodobú zmluvu s najväčšou svetovou ťažobnou spoločnosťou Glencore na 6 000 ton Kobalt pochádzajúci z KDR ročne. Podľa knihy Svetového ekonomického fóra o remeselnej ťažbe kobaltu v Konžskej demokratickej republike dohoda naznačuje, že konžský kobalt bude aj naďalej kľúčovým zdrojom pre výrobcov batérií.

Recyklácia týchto nabíjateľných zariadení by mohla byť hlavným riešením na zníženie globálnej závislosti od ťažby a zároveň zníženie nákladov pre spotrebiteľov a zníženie vplyvu elektronického odpadu na životné prostredie. 

Redwood Materials, spoločnosť na recykláciu batérií a elektronického odpadu, ktorú založil bývalý technologický riaditeľ Tesly JB Straubel, sa špecializuje na získavanie materiálov, ako je kobalt. Spoločnosť berie opotrebované lítium-iónové batérie, rozkladá ich a extrahuje ich kovy – vrátane kobaltu, lítia, medi a niklu – aby ich znovu použila na nové batérie. 

Spoločnosť Redwood Materials odhaduje, že do roku 2025 vyrobí dostatok recyklovaných materiálov pre jeden milión elektrických vozidiel ročne. 

Riešenie otázky detskej práce

V reakcii na tento problém vláda zriadila Medziministerskú komisiu na riešenie problému detskej práce v remeselných banských lokalitách (CISTEMA), aby koordinovala úsilie o riešenie detskej práce.

„MOP poskytuje technickú podporu práci CISTEMA a Aliancie 8.7 Pathfinder Country Roadmap implementovanej Výborom pre elimináciu najhorších foriem detskej práce. Patria medzi ne riešenie základných príčin, ako je chudoba, prostredníctvom zásahov v oblasti živobytia, školenia inšpektorov práce, rozširovania systému monitorovania a nápravy detskej práce a zároveň zvyšovania povedomia v komunite, a to aj prostredníctvom propagácie SCREAM.“ vysvetlil Armel Odilon Nganzi, národný koordinátor projektu Multi Partner Fund v KDR.

Dvadsať detí z CS La Piscine (stredné), CS Le Rocher d'Or (základné a stredné školy) a CS La Riche (stredné školy) bolo v dňoch 28. až 30. septembra 2023 predstavené iniciatívou ILO 8.7 Accelerator Lab do programu SCREAM.

Deti kreslili čo pozorovali popri ceste cestou do školy a do kameňolomu. Divadelné hry demonštrovali nebezpečenstvo práce v baniach. Deti tiež skladali piesne, ktoré odrádzajú ich kamarátov od práce v baniach a zdôrazňujú, že ich miesto je v škole, v rodine a v kostole.

Dôležitosť vzdelávania o nehumánnych praktikách

"Pre mňa som si na začiatku myslela, že aktivita nie je dôležitá, ale keď som ju pozorne sledovala, pochopila som, že je veľmi dôležité, aby sa táto senzibilizácia stala rutinnou aktivitou v rámci našej školy. Do našej školy chodí veľa detí, ktoré pracujú v baniach.“ Pán Nyembo Mugalu, správca školy.

30. septembra sa deti a ich učitelia zúčastnili na prehliadkach a demonštráciách držiac transparenty s odkazmi vyzývajúcimi na ukončenie detskej práce v baniach. Niektorí starší ľudia a všetky deti, ktoré pracovali na násypoch banskej spoločnosti, sa zastavili a nasledovali pochod.

Touto aktivitou, ktorú zastrešovala rozhlasová a televízna stanica Golgota, rozhlasová a televízna stanica, ktorú sledovala celá komunita Ruashi, oslovilo viac ako 1 800 jednotlivcov spomedzi študentov, učiteľov a iných členov komunity.

Rovnaké aktivity sa realizovali na území Kambove od 7. do 9. októbra s viac ako 1 050 jednotlivcami vrátane detí, rodičov, vládnych orgánov, polície a osôb zodpovedných za zariadenia starostlivosti o deti, ktorí sa zúčastnili a učia sa o problémoch detskej práce a intervenciách, ktoré sú potrebné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: cbsnews.com, e360.yale.edu, nationalgeographic.com. titulná foto: blog.investchile.gob.cl, ilo.org, theguardien.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies