Teatro Colorato má nový autorský muzikál BLÁZON FRANTIŠEK inšpirovaný životným príbehom známeho svätca z Assisi.

NETKY.SK • 24 September 2024, 10:23 • 2 min
Teatro Colorato má nový autorský muzikál BLÁZON FRANTIŠEK inšpirovaný životným príbehom známeho svätca z Assisi.

BLÁZON FRANTIŠEK alebo Nahý na námestí – to je názov najnovšej muzikálovej inscenácie divadla Teatro Colorato z Bratislavy, ktoré premiérovo uvádza na domovskej scéne. Divákmi natrieskaná predpremiéra aj premiéra, aj vysoko pozitívne divácke ohlasy svedčia o tom, že sa zrodil titul, ktorý môže osloviť všetky vekové kategórie!

slovakia

left justify in out

Píše sa rok 1224. Štyri deti - Ubaldo, Piccardo, Klára a Bernardo - sa vyberú hľadať sv. Františka, aby ho požiadali o zázrak uzdravenia pre vážne chorú Bernardovu mamu.

Inšpirácia námetu pochádza z vtipne ilustrovaného komiksu, ktorý som pred časom objavil v kníhkupectve priamo v Assisi. Divadelná inscenácia je určená predovšetkým rodinám s deťmi. Osloviť však môže každého diváka, ktorý má rád kvalitné muzikálové divadlo, hoci ide o jeho komornejšiu podobu,“  približuje režisér Peter Weinciller

muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
Zdroj: Teatro Colorato

V muzikáli BLÁZON FRANTIŠEK sa vo viacerých úlohách predstavia herci Peter Pavlík, Martin Toman, Radka Kopriva a Sebastián Franko. 

V dnešnej konzumnej dobe vyznieva príbeh človeka, ktorý nelipne na materiálnych hodnotách, priam bláznivo. František bol v očiach mnohých považovaný za akéhosi čudáka. Nerozumeli asketickému spôsobu jeho života ani odopieraniu si svetských pôžitkov. Čisté detské duše sa však naňho a na jeho priority pozerajú z iného uhla pohľadu. Vidia v ňom človeka, ktorý im môže pomôcť v neriešiteľnej situácii," poznamenala dramaturgička inscenácie Judita Sadíleková.

muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
Zdroj: Teatro Colorato

Textovú predlohu vo veršoch pripravila Zdenka Pašuthová a tie potom zhudobnila vynikajúca hudobníčka Andrea Bučko. 

Som veľmi rád, že sa Adi podarilo vytvoriť skutočnú hudobnú ´drámu´- čiže piesne sú komponované ako dialógy. Hudba má živý, dynamický, ale zároveň i lyrický, snový a nežný charakter. A nechýba jej humor,“ vysvetľuje režisér Peter Weinciller.   

Assisi má dodnes svoju špecifickú architektúru. Hlavným motívom celého mesta sú strechy. Preto sme sa rozhodli použiť strechu ako východiskový scénografický prvok. Je to aj akýsi symbol detskej slobody. Všetky deti – pred osemsto rokmi i dnes – vylezú, kam sa im zachce,“ dodáva s úsmevom autorka scény aj kostýmov Michaela Zajačková.

muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
Zdroj: Teatro Colorato

Druhá premiéra muzikálu BLÁZON FRANTIŠEK sa uskutoční v nedeľu 13. októbra 2024 o 16.00 v Teatro Colorato na Františkánskom námestí v centre Bratislavy.

Dominantnými prvkami tohto javiskového dezertu sú hravosť, humor a ľahkosť,“ pripomína Michal Dudáš, ktorý má na starosti pohybovú zložku a choreografie.

muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
muzikál BLÁZON FRANTIŠEK
Zdroj: Teatro Colorato

Profesionálne divadlo Teatro Colorato z Bratislavy má na konte množstvo úspechov. Už trikrát si prinieslo ocenenia z Medzinárodného divadelného festivalu LES THEATRALIES DE CANNES na Azúrovom pobreží vo francúzskom meste Cannes. Nezaspalo však na vavrínoch a vo svojej tvorbe stále napreduje. Viac informácií sa dozviete na webovej stránke www.colorato.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Teatro Colorato
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies