Tekvica

NETKY.SK • 11 September 2014, 11:00 • 2 min
Tekvica

BRATISLAVA - Jeseň sa nezadržateľne blíži a jedným z jej symbolov je zaručene tekvica. Z niektorých sa dajú urobiť svietniky, strašidlá či váza, no z tých, ktoré sú určené na konzumáciu pripravíme úžasné jedlá.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je známych 30 druhov tekvíc. Uchvátia nás svojou farebnosťou, ale aj tvarom.

 

U nás je najznámejšia na konzumáciu tekvica Hokkaidó. Jej hmotnosť je 2-3 kg, obsahuje vitamín C a E, tekvicové semienka sú bohaté na veľké množstvo vitamínov a minerálov.

obrazok

Vypestovať tekvicu nie je vôbec náročné, zvládne to aj dieťa. Semienka treba v máji zasadiť, potom stačí už len bohatá zálievka, teplo a občasné hnojenie.

 

Tekvice skladujeme vo vzdušnom, nemrznúcom priestore. Tým, ktoré sú určené na ozdobu nevadí ani teplo. V obývačke vydržia dlhšie ako vo vlhkej pivnici.

 

Vynikajúce tekvicové jadierka si môžeme pripraviť aj v pohodlí domova. Z tekvice, ktorú sme dostali, kúpili, alebo sami vypestovali vyberieme jadierka, odstránime dužinu a prepláchneme ich slanou vodou. Plech potrieme masťou, rozložíme jadierka a posypeme soľou. Na ½ kg jadierok dáme asi 3PL soli. Pečieme pri 100°C 2-4 hodiny, záleží od veľkosti jadierok.

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Redakcia Netky







Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies