Tesla očakáva rekordné dodávky vďaka stimulom a silnému čínskemu trhu

NETKY.SK • 2 Október 2024, 18:52 • 2 min
Tesla očakáva rekordné dodávky vďaka stimulom a silnému čínskemu trhu

Tesla by mala v treťom štvrťroku oznámiť 8 % nárast dodávok vďaka rozšíreným stimulom a financovaniu na čínskom trhu. Analytici očakávajú, že dodávky dosiahnu takmer 470 000 vozidiel, čo by znamenalo najlepší tretí štvrťrok v histórii spoločnosti. Tento rast podporili aj zľavy a vládne dotácie, ktoré zvýšili záujem o elektromobily v Číne.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Tesla otvára sa novú karta a podľa odhadov Wall Street by mala spoločnosť v stredu oznámiť 8 % nárast dodávok svojich elektrických vozidiel v treťom štvrťroku, a to vďaka rozšíreným stimulom a lukratívnym plánom financovania na najväčšom automobilovom trhu na svete, v Číne.

V reakcii na pomalé čínske výdavky v dôsledku slabého hospodárskeho rastu a rastúcej konkurencie zo strany domácich čínskych hráčov, ako je BYD, otvorí sa nová karta, spoločnosť Tesla na jar tohto roku predstavila celý rad ponúk vrátane poistenia, zliav na niektoré druhy lakov a úveru s nulovým úrokom až na päť rokov.

Podľa údajov Čínskej asociácie osobných automobilov (CPCA) to pomohlo americkej automobilke zvýšiť predaj v júli a auguste po dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch poklesu dodávok.

Analytici uviedli, že tento trend pokračoval aj v tomto štvrťroku a 12 z nich, ktorých oslovila spoločnosť LSEG, očakáva, že spoločnosť pod vedením Elona Muska dodá 469 828 vozidiel, čo by bol jej najlepší tretí štvrťrok, pričom rok predtým to bolo približne 435 000 vozidiel.

Ilustračné foto - vozidlá Tesla Model 3 vyrobené v Číne sú vidieť počas dodávky v továrni v Šanghaji 7. januára 2020.
Ilustračné foto - vozidlá Tesla Model 3 vyrobené v Číne sú vidieť počas dodávky v továrni v Šanghaji 7. januára 2020.
Zdroj: Reuters / Aly Song

Údaje z Číny ukázali, že tento krok pomohol americkej automobilke zvýšiť predaj v júli a auguste po dvoch štvrťrokoch poklesu dodávok. Niektorí analytici sa domnievajú, že pozitívny trend pokračoval aj v tomto štvrťroku.

Šanghajská gigatováreň spoločnosti Tesla dosiahla 28. septembra nový míľnik, keď prekročila hranicu jedného milióna celosvetovo vyvezených elektrických vozidiel. Tento úspech bol zaznamenaný dodávkou vozidiel Model 3, ktorá odišla zo šanghajského prístavu Nangang a smerovala do Spojeného kráľovstva.

Od prvého vývozu 7 000 vozidiel Model 3 do Európy v októbri 2020 sa šanghajský závod stal dôkazom významných výrobných schopností Číny. Továreň teraz vyrába vozidlá Model 3 aj Model Y na export na trhy v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne.

Predaj v Číne podporili aj vyššie vládne dotácie, ktoré mali povzbudiť spotrebiteľov, aby si kupovali vozidlá na batériový pohon. Musk začiatkom tohto roka uviedol, že Tesla je na ceste k vyšším dodávkam v roku 2024. Firma však stále čelí spomaleniu dopytu po elektrických vozidlách v USA a nedostatku dotácií v Európe. To ju stavia pred výzvu prekonať minuloročnú celkovú hodnotu, čo bude podľa analytikov rozhodujúce pre zmiernenie obáv z globálneho dopytu po elektromobiloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: China Daily, Reuters, Market Screener, Foto: Reuters / Aly Song
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies