Tieto nenápadné zlozvyky vám môžu brať vaše mentálne zdravie

NETKY.SK • 27 September 2024, 10:21 • 2 min
Tieto nenápadné zlozvyky vám môžu brať vaše mentálne zdravie

Niekedy stačí zmeniť pár vecí v našom životnom štýle a v hlave sa nám rozjasní.

slovakia

left justify in out

Zlý psychický stav, depresie a úzkosti sú často dôsledkom vážnych udalostí, tráum, strát, smrti blízkeho, zneužívania, chorôb. No možno častejšie, ako by sme si mysleli sú za našu duševnú a mentálnu pohodu zodpovedné rôzne malé, nenápadné veci, ktoré môžeme ešte dnes vlastným pričinením zmeniť. 

To, ako si organizujeme náš deň, každé jedno malé rozhodnutie a krok, zvyky a štýl života, to všetko má dopad na našu náladu, energiu, pocity a v konečnom dôsledku aj stav mozgu. 

1. Postoj tela

Toto vám môže pripadať ako absolútne zanedbateľná maličkosť, no existujú viaceré psychologické odborné štúdie, ktoré potvrdili, že našu náladu ovplyvňujeme aj tým, ako sa nosíme! Ak sa pohybujete celý čas zhrbení, so zvesenými ramenami, bradou, cítite sa naozaj inak - aj mentálne - ako keď ste pekne vystretí, hlavu máte zdvihnutú, kráčate s gurážou a entuziazmom. Ľudia, ktorí dbajú na svoj postoj pri chôdzi podľa prieskumov si pamätajú viac dobrého ako zlého a celkovo vidia v živote krajšiu perspektívu. Samozrejme, to platí celkovo o pohybe v našom živote - kto nešportuje a žije sedavo a pasívne, nemôže očakávať, že jeho mozog sa bude cítiť dobre. 

2. Vzťahové zdravie

Prečo si myslíme, že keď sa denne a celý život stretávame a rozprávame iba s negatívnymi ľuďmi, tak sa budeme cítiť dobre? Čo vpúšťame do svojho ucha, oka, srdca, to nás buduje. A najviac to platí o vzťahoch. Hovorí sa, že sme priesečníkom toho, s ktorými tromi ľuďmi sa v živote najviac stretávame. Sú to frfľoši, pesimisti, zlomyseľní a agresívni ľudia, ktorí do vás vlievajú beznádej, nepodporujú vás, dokonca zosmiešňujú či zneužívajú? Potom budete musieť urobiť vo svojom živote vážnu revíziu a veľké zmeny. Zlé prostredie a vplyv zákerných ľudí môže totálne zničiť vaše psychické zdravie. Buďte k sebe dobrí a doprajte si v živote dobrých ľudí. Ľúbiť a nechať sa ľúbiť je najlepším liekom na našu myseľ a srdce.

 

 

Obrazok
Zdroj: globalheart.nl

3. Manažujte svoje dni

Umenie zdravého životného štýlu spočíva v rovnováhe. Na jednej strane našu mentálnu pohodu zabíja totálna rutina. Žiť celé roky života deň za dňom, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu, to nie je disciplína, to je zabijak! Nie sme stvorení na to, aby sme žili naprogramovaní ako roboti. Vnášajte do svojho života spontánne rozhodnutia, príjemné zážitky, odbočky, kreatívne výzvy. Prijímajte nové veci, hýbte sa dopredu. Plánujte si radosť, príjemné chvíle. Na druhej strane je dobré mať denný program aspoň približne vo svojich rukách, aby sa nám celkom nevymkol spod kontroly ako splašený mustang a udalosti sa cez nás nevalili bez nášho pričinenia. Tak isto udržujte v harmónii aj aktivitu a oddych. Štúdie dokázali, že mentálne zdravie majú silnejšie ľudia, ktorí si počas dňa vedia dopriať po určitom výkone krátke pauzy pokoja a ticha v modlitbe, meditácii, rozjímaní, nehybnosti. 

4. Buďte prítomní!

Možno sa vám zdá táto rada samozrejmá, no nie je to tak. Najmä nie v dnešnej dobe sociálnych sietí, selfíčiek, influencerov. Zvykli sme si tak všetko zaznamenávať na naše profily, že sa vôbec nesústredíme na práve prebiehajúci okamih a jeho krásu, ale iba na to, ako to bude skvelo vyzerať pred svetom, keď to zverejníme. Vedieť byť pánom nad zradnými vodami internetu a sociálnej komunikácie je v dnešnej dobe veľmi dôležité a nesmierne to prispieva nášmu mentálnemu zdraviu. Naučme sa opäť len tak byť v prítomnom okamihu, nasávajme vône, farby, obrazy okolia, nechajme myšlienky len tak poletovať, nesiahajme stále po mobile a nefoťme všetko okolo seba! Uvidíte, že sa budete cítiť pri takomto digitálnom detoxe psychicky oveľa lepšie.

5. Reaktívnosť a neaktívnosť

Najšťastnejší ľudia sú takí, ktorí sa dokážu zamestnať niečím tvorivým a zmysluplným, dosahujú stále nejaké svoje - hoci aj drobné ciele, tešia sa na budúcnosť, do ktorej si dokážu niečo radostné naplánovať. Nie sme stvorení na to, aby sme celé dni len tak polihovali na gauči a nechali sa zabávať televíziou č netom. V každom z nás je tvorivá duša, ktorá sa chce niečím krásnym zaoberať. Dajte nejakú prácu svojmu mozgu, zamestnajte svoje schopnosti, talenty, učte sa nové jazyky, choďte na kurz tanca, maľujte hrnčeky, píšte si denník, zorganizujte malú párty pre pár priateľov! Stále viďte pred sebou niečo pekné, čo chcete dosiahnuť. Pristupovať k životu pasívne a reaktívne - len čakať, čo nám zas spadne na hlavu - je najrýchlejšia cesta k depresiám. 

Obrazok
Zdroj: mindful.org

6. Zelená je dobrá!

Ak ste na to už zabudli, tak vám opäť túto starú pravdu pripomíname: Pobyt v prírode je doslovným balzamom na dušu, srdce, myseľ! Koľkokrát sa vám už stalo, že ste v absolútne zlej nálade a strese vkročili do lesa a všetko ťaživé akoby zázračne z vás opadlo? Nie je to náhoda. Príroda nás lieči, uvoľňuje našu myseľ, ukľudňuje, prečisťuje hlavu. Mali by sme si ju naordinovať minimálne raz týždenne. Ak sa trápite s nejakým problémom stále dokola, ste uväznení v nepríjemných myšlienkach, alebo stuhnutí od stresu, jednoducho všetko nechajte tak a vyberte sa do prírody. Riešenie akoby zázračne príde aj samo...

7. Nestaňte sa papiňákom!

Najnešťastnejší, úzkostní, unavení a strhaní ľudia sú často tí, ktorí nevedia vôbec manažovať svoje emócie. Vnútri sú ich plní, no nevedia ich spracovať ani prepustiť. A tak sa z nich stáva akýsi nebezpečný papiňák, plný zakopaných hnevov, frustrácie, horkosti, ktorá sa vylieva do všetkých oblastí života a stáva sa doslova toxickou. Každá emócia nám chce niečo povedať. Nemali by sme sa pocitmi nechať ovládať a prevalcovať, no počúvajme ich, rozumejme im, neskrývajme ich, aby sme ich mohli zo seba uvoľniť. Mentálne zdraví ľudia sú tí, ktorí sú si vedomí svojich emócií, nepovažujú ich ani na zlé ani za dobré a tak ich vedia adekvátne spracovať. 

8. (Od)pustiť minulosť

Odpustenie je vari najväčším liekom na naše srdce a život. Často o ňom nechceme ani počuť, pretože si myslíme, že tým, že sme niekomu odpustili, uznali sme, že to, čo vykonal, bolo správne. O tom ale odpustenie nie je! Odpustenie znamená nájsť v sebe silu a rozhodnutie pustiť určitú záležitosť (a ak treba, aj celého človeka) a nechať v minulosti. Nerozmýšľať nad odplatou, ani nad tým, prečo sa nám to vlastne stalo. Jednoducho to pustiť! Nemusíte mať pri tom žiadne silné pocity, ani nemusíte toho človeka obzvlášť milovať. Skrátka to prepúšťate, aby ste sa mohli pohnúť dopredu. Skladovanie rôznych starých udalostí a bolestí je jedna z najhorších vecí pre stav nášho srdca a mysle, ktoré by chceli žiť pre dnešok. No my im to nedovoľujeme tým, že stále sa cítime byť ukrivdení, okradnutí, obeť. Tým zo seba robíme niekoho bezmocného, kto si nemôže vybudovať lepšie zajtrajšky. Urobte si tú láskavosť a preskúmajte vo svojom vnútri, či nedržíte vo svojom srdci niečo/niekoho zo svojej minulosti, a tak ho nemôžete naplniť niečím krajším a oveľa lepším. A ešte jedno tajomstvo - veľmi často ten, ktorému máme odpustiť, sme práve my sami...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: beliefnet.com, Foto: markmanson.net
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies