Tlaková níž Boris prináša povodne: Praha v ohrození, evakuácia v Pardubiciach

NETKY.SK • 14 September 2024, 08:45 • 2 min
Tlaková níž Boris prináša povodne: Praha v ohrození, evakuácia v Pardubiciach

Výdatné zrážky a silný vietor, ktoré so sebou priniesla tlaková níž Boris, spôsobili rozsiahle záplavy a výpadky elektriny v Českej republike. Praha sa pripravuje na vrcholiacu povodňovú hrozbu, zatiaľ čo v Pardubiciach už prebiehajú evakuačné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Tlaková níž Boris dorazila do Českej republiky a priniesla trvalé a výdatné dažde, ktoré zvyšujú hladiny vodných tokov. S týmto nepriaznivým počasím prichádzajú aj výpadky elektriny a problémy v doprave. Voda presakuje do pražského metra.


„Z dôvodu priesaku vody do priestoru stanice je dočasne uzavretý vstup a výstup do/zo stanice linky C - Muzeum," uviedol Dopravný podnik hlavného mesta Prahy na svojom webe.

 

Obrazok
Zdroj: Dopravný podnik hlavného mesta Prahy

V sobotu ráno má v Prahe pokračovať výstavba protipovodňových zábran. Plavba po Vltave bude pozastavená, pričom niektoré lode budú presunuté do ochranných prístavov.

Hovorca magistrátu Tadeáš Provazník po piatkovom večernom rokovaní povodňovej komisie uviedol, že tieto opatrenia sú nevyhnutné.


V Prahe bol v súvislosti so stúpajúcimi hladinami riek vyhlásený najvyšší stupeň ohrozenia.

 

Obrazok
Zdroj: idnes.cz

K záplavám sa pridáva aj silný vietor, ktorý spôsobuje škody na infraštruktúre. Pražskí hasiči zasahovali v desiatkach prípadov, najmä pri odstraňovaní popadaných stromov a vetiev.

„Preventívne tiež monitorujeme vodné toky v Prahe,“ informovali hasiči na sociálnej sieti X.

 

Na východe Čiech, v meste Pardubice, sa pripravujú na evakuáciu. Magistrát očakáva, že v sobotu ráno hladina rieky Chrudimky dosiahne tretí povodňový stupeň. Technické služby už začali so stavbou protipovodňových zábran.

Krátko pred polnocou platili povodňové stupne na 80 miestach po celej Českej republike.
Meteorológovia predpovedajú pokračujúce silné zrážky a riziko povodní až do pondelka.

Modely však naznačujú, že niektoré rieky, vrátane Otavy a Volyňky v Strakonickej oblasti, budú kulminovať s nižšími prietokmi, než sa pôvodne očakávalo. Rieka Svratka, ktorá je ostro sledovaná pred prítokom do Brna, by mala dosiahnuť hladinu 300 centimetrov, pričom pôvodné prognózy hovorili o 406 centimetroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Novinky.cz, Foto: CNN
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies