Toto ste možno o pití čaju nevedeli! Fascinujúco pravdivé benefity vás možno presvedčia, aby ste si dali aj vy

NETKY.SK • 12 Október 2024, 14:21 • 2 min
Toto ste možno o pití čaju nevedeli! Fascinujúco pravdivé benefity vás možno presvedčia, aby ste si dali aj vy

Predstavte si, že čas sa upokojil. Nezastavil sa, to nie, len si vydýchol, utíšil sa a prestáva požadovať nemožné. A vy to viete, úľava sadá na hruď, povinnosti zliezajú ako deti ráno z postielky. Nemáte príliš v obľube ticho, nie, ak trvá pridlho, a tak siahnete po hudbe, čo privodí dávno zabudnuté spomienky, oživí tváre, ktoré minulosť pochovala, do nosa udrú kvety a pery sa roztiahnu do úsmevu.

slovakia

left justify in out

Iste, smiete robiť i iné, napríklad labužnícky prehĺtať jemnučičkú čokoládu alebo chrumkať oriešky prichystané v miske, avšak čo by to bola za chvíľa plná láskavého odpočinku, keby v nej absentovala šálka držiaca horúci čaj. Jeho pitie nielenže pridá štipku dokonalosti, ale i telo poznačí zdravím. Porozprávam vám o tom viac, ak dovolíte.

Zelený a čierny

Nemienim sa rozpisovať o čaji hocijakom, lež mám na mysli také, ktoré poznáme ako zelené a čierne. Oba lahodné nápoje pohladia jazyk, ale i štedro obohatia o antioxidanty, ktoré skutočne potrebujeme ako ochranu pred kadejakými nebezpečnými chorobami.

Keby sme ich skúmali bližšie, našli by sme rozdiely napríklad v zložení, lebo zatiaľ čo obsah istých látok sa vplyvom spracovania v čiernom čaji premieňa, v zelenom zostáva rovnaký, avšak priaznivé účinky sú takmer na zhodnej úrovni.

Môžu sa tiež pochváliť vlastníctvom kofeínu, čo však nech nevyvoláva strach odporcov, nie je to totiž také hrozitánske ako pri káve. Nielenže má šálka čaju kofeínu oveľa menej, navyše sa do organizmu vyplavuje postupne, čím človeka povzbudzuje minútu po minúte, hodinu po hodine. Pamätá, že energia sa nezíde len na okamih, ale že je dôležitá i potom, a tak sa i správa.

Pitie

Pitie už spomínaných čajov je vskutku vhodné aplikovať každý deň, doplnia pitný režim a urobia, čo urobiť vedia, aby poskytli i zdravie. Je vynikajúce, ak do šálky horúcu tekutinu nalejeme zhruba štyri razy v rámci 24 hodín, ak to dosiahneme, môžeme byť spokojní, že sme vykročili vpred za zdravou výživou.

Iste nejedného poteší, že konzumácia vplýva i na kognitívne schopnosti, čo dokázali viaceré štúdie, a tak si smieme zatlieskať, lebo pitím dávame na známosť, že nám záleží na kvalite pamäti, pozornosti, že chceme riešiť problémy efektívne a uvažovať a usudzovať triezvo.

Pokiaľ ide o zmienené antioxidanty, obsiahnuté v čajoch, potom len rozvediem, že bránia napochodovaniu srdcových ochorení, dajú facku mŕtvici, i škaredo zazrú na rakovinu.

Nemenej dôležité je upozornenie, že ak dakto zastáva stravu, v ktorej sa nevyskytuje mäso, mal by čaj popíjať v čase medzi jednotlivými jedlami, aby nebodaj netrpel nízkou koncentráciou železa v krvi. Pravdou totiž je, že oba, zelený i čierny, tak trochu zastavujú rast železa, čo ale neprekáža tomu, kto je beztak bohaté chody na železo.

Čaj funguje tiež i ako prevencia proti nechcenej obezite či nástupu diabetu, ktorý dosť nepekne zasahuje do ľudských príbehov. 

Istý doktor

Istý doktor Weisburger vo svojom výskume vraj dokázal, že pitie čaju sa podpíše pod dlhšiu mladosť. Niežeby sme potom nestarli, až také zázračné schopnosti nemá, avšak na zahodenie nie sú ani zlepšená pružnosť pokožky a posilnená pamäť. Dosiahnuť sa to dá tak, že počet šálok sa zvýši a namiesto štyroch odporúčaných, sa zaplní hrnčekov šesť.

Niektorí si myslia, že v spoločnostiach, v ktorých sa za všedný spôsob žitia považuje i nikdy nevynechané chlipkanie, sa ľudia dožijú viac rokov, sú to však zatiaľ iba experimentálne štúdie. Aby som ale uspokojila zvedavosť, odborníci mali na mysli krajiny ako Japonsko a India, tam je čas pri čaji taký prirodzený, ako je pre pľúca prirodzené dýchať.

Sú medzi nami i jedinci, ktorí si privykli na nie až také časté pridávanie si mlieka do čaju, a práve pre nich je určená dobrá správa. Akékoľvek obavy, že by primiešanie mlieka znížilo prospech, sú neopodstatnené, takže nech je túžba chuti pokojne naplnená.

Pokojné a spokojné nech sú i ženy v očakávaní, ktoré čoskoro zaplnia náruč plačúcim dieťatkom. Pravdaže, ony majú dôvodov viac, aby sa tešili, ale na povzbudenie hádam poslúži i to, že nie je pre ne užívanie zeleného a čierneho nápoja nijako nebezpečná, kofeín, čo je súčasťou, ani zamak neublíži, skôr napomôže pri únave. Tak či tak, pitie čajov je jednoducho vhodné pre každého a začať sa môže trebárs i hneď a zaraz. Na zdravie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies