Očakávaná úroda kukurice na Slovensku klesne o 11 %, zemiaky dosiahnu rekordný nárast

NETKY.SK • 4 Október 2024, 10:52 • 2 min
Očakávaná úroda kukurice na Slovensku klesne o 11 %, zemiaky dosiahnu rekordný nárast

BRATISLAVA - Tretí spresnený odhad potvrdil, že extrémne teplé a suché leto ešte viac znížilo očakávanú úrodu väčšiny jesenných komodít, najmä kukurice a cukrovej repy. Menej ako vlani bude tiež slnečnice. Naopak, úroda zemiakov bude najlepšia za posledné dva roky, pre vysoké hektárové výnosy aj nárast osiatych plôch.

slovakia

left justify in out

Celková produkcia druhej najpestovanejšej plodiny na Slovensku, kukurice na zrno, by mala podľa nového odhadu dosiahnuť takmer 982 tisíc ton. Medziročne tak úroda poklesne o 11 % a to aj napriek miernemu nárastu osiatej plochy.

Poľnohospodári oproti druhému odhadu ešte viac znížili predikcie očakávanej úrody tejto komodity. Tretí odhad úrody Štatistický úrad SR zrealizoval k 15. septembru 2024.

Predpokladané výnosy kukurice sú 6,63 tony z hektára, čo je o 17 % menej ako minulý rok a približne o 8 % nižšie než priemerné úrody za posledných 5 rokov.

Podobný trend sa predpokladá aj pri kukurici a jej miešankách na zeleno a siláž, kde z porovnateľnej výmery s vlaňajškom očakávajú producenti celkový výnos vo výške takmer 1,7 milión ton, čo je medziročne skoro o 15 % menej. Hektárový výnos 28,9 tony by mal dosiahnuť 92 % hodnoty z minulého roka, ale stále mierne nad úrovňou 5-ročného priemeru. 

Zdroj: ŠÚ SR

Naopak, poľnohospodári zvýšili odhady celkovej produkcie ostatných zemiakov. Celková úroda zemiakov by mala medziročne vzrásť o 35 % (o 37,7 tisíc ton) a dosiahnuť 145 tisíc ton.

Nárast ovplyvnilo mierne rozšírenie osevných plôch a súčasne výrazné zvýšenie výnosu z hektára. Očakávaný priemerný výnos 29,5 tony z hektára by mal byť 18 % vyšší ako v minulom roku a súčasne takmer o 27 % nad priemerom úrod posledných 5 rokov.

Výmera vysadenej plochy zemiakov medziročne vzrástla o 11,5 % na 4,9 tisíc hektárov. Úroda slnečnice by podľa tretieho odhadu mala byť o trochu nižšia než sa predpokladalo v auguste.

Odhaduje sa, že celková produkcia slnečnice dosiahne takmer 160 tisíc ton, čo je menej ako vlani, a to aj napriek medziročnému nárastu osiatej plochy o 6,4 % na 64 tisíc hektárov.

Zdroj: ŠÚ SR

Očakávané výnosy na úrovni 2,49 tony z hektára klesli o 10 % oproti vlaňajšku a súčasne sú o 3 % nižšie ako priemer posledných 5 rokov.

Nižšie hektárové výnosy ovplyvnili aj produkciu technickej cukrovej repy, pri ktorej sa očakáva medziročný pokles o 4 % na úroveň 1,35 milióna ton. Aj napriek 8 % nárastu osiatej plochy dosiahne očakávaný výnos 57 ton z hektára, čo je o vyše 6 ton menej ako vlani, no stále na úrovni 5-ročného priemeru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies