Trnava začala rekonštrukciu historickej Emmerovej vily za 2,8 milióna eur +VIDEO

NETKY.SK • 24 Október 2024, 09:30 • 3 min
Trnava začala rekonštrukciu historickej Emmerovej vily za 2,8 milióna eur +VIDEO

TRNAVA - Emmerova vila, národná kultúrna pamiatka v srdci Trnavy, sa po rokoch dočká obnovy. Mesto začalo rekonštrukciu, ktorá má trvať 19 mesiacov a bude stáť takmer 2,8 milióna eur. Po dokončení by mala slúžiť na kultúrno-spoločenské podujatia a stať sa klenotom nedávno zrevitalizovaného Ružového parku.

slovakia

left justify in out

Mesto Trnava začalo s rozsiahlymi prácami na obnove historickej Emmerovej vily, ktorá by sa po dokončení mala stať klenotom nedávno zrekonštruovaného Ružového parku. Vila, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, bola dlhé roky nevyužívaná kvôli jej zlému technickému stavu.

Zákazku na obnovu v hodnote takmer 2,8 milióna eur získala spoločnosť Pamarch, a práce by mali trvať najviac 19 mesiacov.

Emmerova vila má v Trnave významné historické postavenie. Mnohí miestni obyvatelia ju poznajú ako bývalú budovu Centra voľného času Kalokagatia alebo pioniersky dom, ktorý slúžil pre deti a mládež. Objekt bol využívaný na voľnočasové aktivity až do roku 2020, kedy bol kvôli havarijnému stavu uzavretý a pripravovaný na rekonštrukciu.

Vila, pôvodne záhradný letohrádok z konca 18. storočia, prešla viacerými vlastníkmi. Najznámejším bol trnavský starosta Ignác Emmer, ktorý ju získal v 19. storočí. Ignácov syn Kornel Emmer, významný mestský notár a poslanec Uhorského snemu, odkázal vo svojom závete vilu aj so záhradou mestu Trnava.

Jeho podmienkou bolo, aby po ňom bola pomenovaná jedna z ulíc, čo sa aj splnilo. Po jeho smrti v roku 1910 vila prešla do vlastníctva jeho manželky, ktorá v roku 1942 objekt opätovne odkázala mestu, čím sa zabezpečilo, že zostane verejným majetkom.

Počas 20. storočia vila prešla viacerými funkciami. V druhej polovici minulého storočia slúžila ako pioniersky dom, pričom po roku 1989 bola využívaná na voľnočasové aktivity detí a mládeže. Jej využitie sa však v posledných desaťročiach výrazne obmedzilo, až do roku 2020, kedy bola definitívne uzavretá.

Po dokončení rekonštrukcie sa očakáva, že Emmerova vila bude slúžiť na organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí. Konkrétne využitie však ešte nebolo definitívne rozhodnuté.

Radnica však vidí v obnove veľký potenciál – vila sa nachádza v srdci nedávno revitalizovaného Ružového parku, čo otvára nové možnosti pre kultúrne a spoločenské aktivity, ktoré by mohli prilákať domácich aj turistov.

Obnova vily má nielen zachrániť historicky cennú pamiatku, ale aj prispieť k ďalšiemu rozvoju kultúrneho a spoločenského života v meste. Po jej rekonštrukcii sa Emmerova vila stane atraktívnym miestom, ktoré spojí historický odkaz s modernými aktivitami pre širokú verejnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Trnava, Foto: yimba.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies