TRUMP, EÚ a príťažlivosť ORBÁNOKRACIE +VIDEO

NETKY.SK • 25 Október 2024, 11:49 • 4 min
TRUMP, EÚ a príťažlivosť ORBÁNOKRACIE +VIDEO

To, čo poháňa popularitu maďarského premiéra Viktora Orbána, nie je jeho geopolitická hra, ale jeho model vládnutia.

slovakia

left justify in out

Kultové sympatie pre Orbána

Maďarský premiér Viktor Orbán vystúpil 9. októbra v Európskom parlamente a načrtol priority maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Jeho prejav sa stretol s potleskom jednej časti parlamentu a s veľkým bučaním zvyšku. niektorí poslanci dokonca odišli skôr, ako začal hovoriť.

Orbán sa nepochybne stal nočnou morou pre bruselský politický mainstream, a to aj pre jeho prístup k Rusku Vladimíra Putina, ako aj k Číne. V priebehu rokov si však vo východnej Európe a inde získal aj kultové sympatie.

Najčerstvejší príklad pochádza zo Severného Macedónska. Maďarskému lídrovi sa 26. septembra dostalo búrlivého privítania, keď sa v historickom meste Ochrid stretol so svojím macedónskym náprotivkom Hristijanom Mickoskim. Na spoločnom zasadnutí kabinetov oboch krajín priniesol hostiteľom cenný dar, a to pôžičku v objeme 500 miliónov eur, na ktorej sa dohodli ešte v lete.

Polovica peňazí bola vyčlenená pre miestne samosprávy. Vzhľadom na to, že v Severnom Macedónsku sa o rok uskutočnia komunálne voľby, je to pre Mickoskiho VMRO-DPMNE vítaná volebná podpora. Táto pravicová nacionalistická strana po dlhej prestávke vyhrala v máji národné voľby. Dúfa, že sa s Orbánovou pomocou dlhodobo udrží pri moci.

     

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Zdroj: pestibulvar.hu

Obvinil EÚ z ubližovania Severnému Macedónsku

Maďarský premiér využil túto cestu na to, aby sa oboril na EÚ a obvinil ju z ubližovania „národnej hrdosti“ Severného Macedónska v reakcii na správu, že krajina bola v procese pristúpenia k bloku „oddelená“ od susedného Albánska.

Orbán tiež zdôraznil, že západobalkánsky štát by mal byť už dávno členom EÚ, čo je narážka na politické prekážky, ktorým Skopje už tri desaťročia čelí kvôli sporom so svojimi susedmi. Ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ s Bulharskom, ktoré nahradilo Grécko ako hlavný odporca macedónskeho členstva v EÚ.

Práve nesúhlas VMRO-DPMNE s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktorými sa do macedónskej ústavy vložila zmienka o Bulharoch ako o jednej z komunít v krajine, čo bola podmienka EÚ na začatie prístupového procesu, viedol k tomu, že Albánsko predbehlo Severné Macedónsko. Orbán, najdlhšie slúžiaci líder EÚ, teraz tvrdí, že by mohol napraviť krivdu spôsobenú Skopje, pričom využije váhu svojich skúseností a konexií.

     

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Vladimir Putin a Viktor Orbán
Zdroj: euractiv.com

Putinov najlepší priateľ v západnom klube

Hovorí sa, že ruská agresia voči Ukrajine oživila rozširovanie EÚ. V súčasnosti je však Putinov najlepší priateľ v západnom klube paradoxne aj najhlasnejším zástancom otvorenia brán Európy pre vstup nových krajín.

Takí ako Mickoski, srbský prezident Aleksandar Vučič a Bidzina Ivanišvili, „bábkoherec“ gruzínskej politickej scény, vidia Orbána nielen ako priateľskú postavu po boku EÚ, ale aj ako spojku s bývalým prezidentom USA a súčasným nádejným prezidentom Donaldom Trumpom.


Trump je nadšený Orbánom

Republikánsky kandidát sa netají svojou náklonnosťou k maďarskému lídrovi. Orbána spomenul minulý mesiac v televíznej debate s demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou. „Dovoľte mi povedať o svetových lídroch, že Viktor Orbán, jeden z najuznávanejších mužov, ho nazývajú silným mužom. Je to tvrdý človek, inteligentný predseda maďarskej vlády,“ zažartoval Trump.

         

Donald Trump a Viktor Orbán
Donald Trump a Viktor Orbán
Zdroj: korkep.sk

A Trump nie je sám. Mnohí republikáni sú nadšení Orbánom, spolubojovníkom proti „prebudeným“ elitám a „nekontrolovanej“ migrácii, a majú tendenciu prehliadnuť jeho väzby na Čínu a Rusko. Orbán je stabilne prítomný na vysokopostavenej Konzervatívnej politickej akčnej konferencii (CPAC). Jej európske vydanie sa konalo v Budapešti. Mnohí východoeurópski politici, ktorí túžia mať Trumpa na svojej strane, tak majú Orbána ako prístav.

 

Sprostredkovateľ s Čínou a Ruskom

Orbán sa umiestnil aj ako sprostredkovateľ s Čínou a Ruskom. Začiatkom tohto roka si čínsky prezident Si Ťin-pching vybral Maďarsko ako jednu z krajín, ktoré navštívi počas svojho európskeho turné. A podľa investigatívneho portálu VSquare pochádza macedónska pôžička z Pekingu, pričom Budapešť je len sprostredkovateľom.

Keďže sa Brusel snaží „zbaviť rizika“ z Číny, čínske firmy - vrátane výrobcov batérií, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri výrobe elektrických vozidiel (EV) - výrazne investujú do toho, čo považujú za stredoeurópske zadné vrátka na trh EÚ.


Návšteva Moskvy

V júli Orbán odcestoval do Moskvy a tvrdil, že je na mierovej misii v mene 27-členného bloku. Ruská návšteva vyvolala silnú kritiku zo strany členských štátov a viedla k bojkotu ministerských zasadnutí maďarského predsedníctva. Napriek tejto reakcii Orbán naďalej propaguje mierový plán pre Ukrajinu, ktorý je podľa neho spoločným úsilím s Čínou a Brazíliou.

         

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Vladimir Putin a Viktor Orbán
Zdroj: imgflip.com

Medzinárodné ambície maďarského premiéra sa neobmedzujú len na východnú Európu. Minulý mesiac jeho vláda oznámila vyslanie vojenskej misie do Čadu, údajne s cieľom zastaviť nelegálnu migráciu zo subsaharskej Afriky do Európy.

 

Orbán zosobňuje model riadenia

Orbán sa síce môže pochváliť viacerými zahraničnopolitickými úspechmi, ale jeho príťažlivosť nesúvisí ani tak s geopolitikou, ako skôr s modelom riadenia, ktorý zosobňuje. Východoeurópania konzervatívneho zamerania obdivujú skutočnosť, že si dokázal vybrať z aspektov usporiadania po roku 1989 podľa toho, čo sa mu páči a nepáči.

Voľný obchod, investície a štedré dotácie z Bruselu - áno. Práva LGBTQ alebo solidarita pri riešení migrácie - nie. Možnosť rozhodovať v inštitúciách EÚ a možnosť vetovať spoločné rozhodnutia a politiky - áno. Transparentnosť, právny štát a inštitucionálna kontrola výkonnej moci, ktorú presadzuje Brusel - nie.

     

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Zdroj: newsweek.com

Srbsko, Gruzínsko, Severné Macedónsko, Republika srbská v Bosne a Hercegovine - teda Orbánov tím - nemajú nič proti tomu, aby boli súčasťou EÚ. Chcú byť len členmi, ktorí si vyberajú, rovnako ako Orbánovo Maďarsko.


Doma už za zenitom

Zdá sa však, že doma je orbánokracia už za zenitom. Zvyšok EÚ utiahol skrutky a znížil finančnú pomoc Maďarsku o miliardy. Orbán čelí tvrdej výzve Petra Magyara, bývalého starostu, ktorého strana Úcta a sloboda (Tisza) odoberá Orbánovi konzervatívny elektorát a v prieskumoch verejnej mienky sa pohybuje na hranici s vládnucim Fideszom. Je príliš skoro predpovedať, čo sa stane v nasledujúcich celoštátnych voľbách v roku 2026, ale Orbán bude určite čeliť silnej konkurencii.

Zatiaľ sa však zdá, že na medzinárodnej scéne je silný ako nikdy predtým.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj textu: Al Jazeera, Foto: hromadske.ua
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies