Trump je v bezpečí po tom, čo sa stal terčom druhého zjavného pokusu o atentát + VIDEO

NETKY.SK • 16 September 2024, 08:46 • 2 min
Trump je v bezpečí po tom, čo sa stal terčom druhého zjavného pokusu o atentát + VIDEO

WEST PALM BEACH - FBI vyšetruje údajný nedeľný pokus o atentát na Donalda Trumpa v jeho golfovom klube na Floride, čo je už druhý pokus o atentát na bývalého prezidenta v priebehu dvoch mesiacov.

slovakia

left justify in out

Trump je v bezpečí a pri incidente nebol zranený, uviedla jeho kampaň. Šerif okresu Palm Beach Ric Bradshaw na nedeľnej tlačovej konferencii uviedol, že jeho úrad bol o 13.30 h SELČ informovaný o streľbe tajnej služby, keď agenti strieľali na muža, ktorý mal pušku v kríkoch po obvode golfového klubu Trump International.

Trump v tom čase hral golf a pohyboval sa medzi jamkami č. 5 a 6, uviedol pre CNN zdroj oboznámený so záležitosťou.

Agent tajnej služby si všimol hlaveň pušky s ďalekohľadom, ktorá trčala z plota golfového ihriska, a "okamžite sa s osobou spojil", uviedol Bradshaw. Agent, ktorý si pušku všimol, je podľa Bradshawa súčasťou tímu, ktorý sa na ihrisku zdržiava jednu alebo dve jamky pred Trumpom. Osoba bola od Trumpa vzdialená 300 až 500 metrov, uviedol úradník.

Osoba utiekla z miesta činu v aute a všimol si ju svedok, ktorý napokon pomohol orgánom činným v trestnom konaní lokalizovať vozidlo jazdiace na sever po ceste I-95 v okrese Martin, ktorý sa nachádza severne od Palm Beach.

"Podarilo sa nám chytiť svedka, ktorý k nám prišiel a povedal: 'Hej, videl som toho chlapa, ako vybehol z kríkov, skočil do čierneho Nissanu a ja som si odfotil vozidlo a značku,' čo bolo skvelé," povedal Bradshaw. Úrady zalarmovali úrad šerifa okresu Martin, ktorý osobu zadržal. Svedok potom dokázal muža identifikovať.

David Aronberg, štátny zástupca okresu Palm Beach na Floride, uviedol, že podozrivý pri zadržaní nič nepovedal. "Vedel dosť na to, aby mlčal," povedal v nedeľu večer Andersonovi Cooperovi zo CNN. "Zjavne sa s policajtmi nerozprával, bol pokojný. Takže to vyzeralo ako osoba, ktorá to už urobila, nie nevyhnutne tento trestný čin, ale niekto, kto mal opakované interakcie s orgánmi činnými v trestnom konaní."

Podľa troch zdrojov z prostredia orgánov činných v trestnom konaní je v súvislosti so zjavným pokusom o atentát zadržanou osobou Ryan Wesley Routh. Samostatne zárobkovo činný staviteľ cenovo dostupného bývania na Havaji sa na sociálnych sieťach vyjadroval k politike a aktuálnym udalostiam, občas kritizoval bývalého prezidenta a vyjadroval silnú podporu Ukrajine.

Podľa videozáznamu a záberov, ktoré CNN geolokalizovala na kyjevské Námestie nezávislosti, Routh odcestoval na Ukrajinu po ruskej invázii do susednej krajiny pred viac ako dvoma rokmi.

Video ukazuje, že Routh sa 1. mája 2022 zúčastnil na zhromaždení na námestí na podporu ukrajinských jednotiek a približne o šesť týždňov neskôr navštívil to isté miesto, kde na fotografii stojí vedľa ukrajinskej vlajky s výzvou pre medzinárodných dobrovoľníkov na podporu vojnového úsilia.

Vyšetrovanie FBI sa rozšírilo do celého sveta, pretože úradníci pracujú na objasnení jeho minulosti, uviedol zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní pre CNN. Niektoré z Routhových podozrivých online aktivít zahŕňali aj používanie platforiem so sídlom mimo Spojených štátov, uviedol zdroj, čo bude zahŕňať spoluprácu s medzinárodnými partnermi s cieľom zistiť všetko, čo FBI o zadržanej osobe môže.

Úradníci uviedli, že na mieste činu bola nájdená puška typu AK-47 so zameriavacím ďalekohľadom, dva batohy zavesené na plote, v ktorých boli keramické dlaždice, a kamera GoPro.

Jamky, na ktorých Trump hral v čase incidentu, sa nachádzajú na východnom okraji golfového ihriska. Trump nemal na nedeľu v pláne žiadne verejné podujatia a jeho golfový zápas bol doplnený na poslednú chvíľu, uviedli dva zdroje oboznámené so záležitosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: France 24 / AFP / Stefan Jeremiah
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies