Trump: Náprava starostlivosti o deti nebude veľmi nákladná

NETKY.SK • 10 September 2024, 08:36 • 2 min
Trump: Náprava starostlivosti o deti nebude veľmi nákladná

WASHINGTON - Na nedávnu otázku, ako by znížil vysoké náklady na starostlivosť o deti, bývalý prezident Donald Trump odpovedal, že by to bolo relatívne "nie veľmi nákladné" - aspoň nie v porovnaní s príjmami zo zvýšenia daní, ktoré by zaviedol na zahraničný tovar.

slovakia

left justify in out

Ekonómovia sú skeptickí, že clá by stačili na pokrytie Trumpových daňových škrtov, ako aj rozsiahleho programu starostlivosti o deti, a demokrati uviedli, že vyššie clá by zvýšili náklady pre rodiny zvýšením cien spotrebného tovaru. Hovorca Trumpovej kampane neodpovedal na otázky týkajúce sa jeho plánov v oblasti starostlivosti o deti.

V jednom bode niektorí odborníci na starostlivosť o deti s Trumpom súhlasia: Oprava systému starostlivosti o deti by nebola veľmi nákladná v porovnaní s niektorými inými štátnymi výdavkami. Ako však ukázali predchádzajúce návrhy, cenové náklady spojené s federálne financovaným systémom starostlivosti o deti sťažujú jeho politické dosiahnutie.

"Myslím si, že jeho poznámky sú do istej miery presné - že opravy starostlivosti o deti, sprístupnenie starostlivosti o deti a zvýšenie jej dostupnosti pre rodiny v skutočnosti nie sú až také drahé v porovnaní s mnohými inými vecami, na ktoré už vynakladáme peniaze," povedala Chloe Gibbsová, ekonómka z University of Notre Dame, ktorá v rokoch 2022 až 2023 pôsobila v prezidentskej Rade ekonomických poradcov.

Trump sa vyjadril k starostlivosti o deti počas štvrtkového vystúpenia v Newyorskom ekonomickom klube.

"Budeme prijímať bilióny dolárov," povedal Trump a spomenul svoje navrhované clá. "A aj keď sa o starostlivosti o deti hovorí ako o drahej, v porovnaní s takými číslami, ktoré budeme prijímať, nie je relatívne veľmi drahá."


Republikánsky kandidát na prezidenta bývalý prezident Donald Trump reční počas predvolebného podujatia v Ekonomickom klube v New Yorku vo štvrtok 5. septembra 2024 v New Yorku.
Republikánsky kandidát na prezidenta bývalý prezident Donald Trump reční počas predvolebného podujatia v Ekonomickom klube v New Yorku vo štvrtok 5. septembra 2024 v New Yorku.
Zdroj: AP Photo / Alex Brandon

Jeho protikandidátka vo voľbách, viceprezidentka Kamala Harrisová, tvrdí, že chce znížiť finančné zaťaženie rodín s deťmi alebo dospelými so zdravotným postihnutím. Tvrdí, že by zvýšila platy pracovníkom v oblasti starostlivosti o deti, učiteľom v predškolských zariadeniach a iným profesionálnym opatrovateľom. V jej pláne chýbajú konkrétne údaje o tom, ako by tieto iniciatívy zaplatila.

Odvetvie starostlivosti o deti nazvala ministerka financií Janet Yellenová "nefunkčným trhom". Napriek nízkym mzdámnáklady na pracovnú silu vysoké, čiastočne preto, že jedna osoba môže dohliadať len na malý počet detí. Tieto náklady sa prenášajú na rodiny, ktoré majú často problémy s financovaním školného. Matky nakoniec zostávajú doma, pretože starostlivosť o deti stojí viac, ako by zarobili v zamestnaní.

Mnohí tvrdia, že starostlivosť o deti nebude pre americké rodiny nikdy dostupná bez masívnej finančnej pomoci daňových poplatníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: AP Photo / Alex Brandon
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies