Trump sa vracia do Butleru po pokuse o atentát: Očakáva sa masívna účasť ľudí

NETKY.SK • 2 Október 2024, 19:19 • 2 min
Trump sa vracia do Butleru po pokuse o atentát: Očakáva sa masívna účasť ľudí

BUTLER - Bývalý prezident Donald Trump sa v sobotu vráti do Butleru v Pensylvánii, kde sa v júli pokúsil naňho útočník o atentát. Jeho návrat vyvoláva obavy a trauma v miestnej komunite, ktorá sa stále zotavuje z tohto tragického incidentu. Trump plánuje osláviť svoju víziu budúcnosti Ameriky a očakáva, že sa na podujatí zhromaždí dvojnásobný počet jeho stúpencov.

slovakia

left justify in out

Bývalý prezident Donald Trump sa v sobotu vráti do areálu Butler Farm Show, kde sa v júli pokúsil útočník o atentát. Mimo areálu Butler Farm Show, takmer všade, kam sa pozriete, vidíte Trumpa, Trumpa a ešte raz Trumpa. "Ozvali sa mi ľudia z celých Spojených štátov, že prídu na toto podujatie. Myslím, že tu bude dvojnásobný počet ľudí ako 13. júla," povedal Bill Bailey, predajca Trumpovho tovaru.

Donald Trump sa vracia do Butleru, kde ho svet naposledy videl pumpovať päsťou a vyzývať stúpencov k "boju", aj keď mu tvár zaliala krv od guľky potenciálneho atentátnika.

Pri oznámení svojho návratu bývalý prezident a súčasný republikánsky kandidát uviedol, že plánuje "osláviť zjednocujúcu víziu budúcnosti Ameriky na podujatí, aké svet ešte nevidel".

 

Je Butler pripravený?

Hoci mnohí predpovedajú, že si Trumpa príde vypočuť veľký dav ľudí práve na výstavu Farm Show, kde mu 13. júla guľka zasiahla pravé ucho, v meste vládnu obavy a pocit, že Butler sa stále lieči.

"Odvtedy, čo sa to stalo, som konzultovala najmenej s 500 ľuďmi," povedala registrovaná zdravotná sestra Shanea Clancyová, ktorá v okrese Butler prevádzkuje poradenskú službu v oblasti duševného zdravia a od streľby sa stretáva s väčšou úzkosťou ľudí. Niektorí vykazujú príznaky posttraumatickej stresovej poruchy.

"Veľkou témou je, ak chcete, len: 'Ako sa niečo také mohlo stať na našom dvore?'" Clancyová povedala. "Ľudia neočakávajú, že sa trauma objaví pred ich dverami v ktorýkoľvek deň," dodala.

Pokus o atentát hlboko rezonoval v horskej komunite severne od Pittsburghu. Trump sa tam teší širokej podpore, keďže na ceste k víťazstvu v Bielom dome v roku 2016 ľahko zdvojnásobil počet hlasov Hillary Clintonovej. V roku 2020 sa mu to takmer podarilo opäť proti Joeovi Bidenovi. Ale okres Butler bol pre demokratov lepší pred dvoma rokmi, keď tam kandidát strany na guvernéra Josh Shapiro získal približne 43 % hlasov.

Zraneného bývalého prezidenta Donalda Trumpa obklopujú agenti americkej tajnej služby, keď mu pomáhajú odísť z pódia na predvolebnom mítingu v Butleri 13. júla 2024 po pokuse o atentát.
Zraneného bývalého prezidenta Donalda Trumpa obklopujú agenti americkej tajnej služby, keď mu pomáhajú odísť z pódia na predvolebnom mítingu v Butleri 13. júla 2024 po pokuse o atentát.
Zdroj: ABC7 / AP / Gene J. Puskar

Trump potrebuje zvýšiť účasť v konzervatívnych baštách

Ak chce Trump v novembri získať rozhodujúci štát Pennsylvánia, potrebuje zvýšiť volebnú účasť v konzervatívnych baštách, ako je Butler County, prevažne bielych vidieckych a prímestských komunitách, ktoré v minulosti volili republikánov.

V sobotu bývalý prezident vystúpi s prejavom na mieste, kde boli tisíce ľudí vrátane detí svedkami jeho postrelenia a zastrelenia ostatných. Bývalý veliteľ hasičskej spoločnosti v mestečku Buffalo Corey Comperatore bol zabitý, zatiaľ čo David Dutch a James Copenhaver boli so zraneniami hospitalizovaní. Americká tajná služba zabila strelca, 20-ročného Thomasa Matthewa Brooksa.

Niektorí účastníci zhromaždenia, ktorí boli po ňom ohromení, sa počas návratu k autám improvizovane modlili. Zdá sa, že takmer každý v okrese Butler bol buď na zhromaždení, alebo pozná niekoho, kto tam bol.

Pokus o atentát bol od 13. júla "témou číslo jeden", povedal Jim Hulings, predseda republikánskeho výboru okresu Butler. Má toľko pretrvávajúcich otázok týkajúcich sa streľby a následného vyšetrovania, že si vedie priebežný zoznam. "Práve teraz je tu veľa aktivít, ľudia chcú získať odpovede," povedal Hulings. "Vôbec nie som v menšine. Je tu veľa ľudí, ktorí sa pýtajú."

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa zhromažďujú na mieste volebného zhromaždenia republikánskeho prezidentského kandidáta a bývalého prezidenta Donalda Trumpa v sobotu 13. júla 2024 v Butleri v štáte Pensylvánia.
Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa zhromažďujú na mieste volebného zhromaždenia republikánskeho prezidentského kandidáta a bývalého prezidenta Donalda Trumpa v sobotu 13. júla 2024 v Butleri v štáte Pensylvánia.
Zdroj: AP Photo / Evan Vucci


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, CBS News, NBC Philadelphia, Foto: ABC New / Getty Images / Scott Olson
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies