Trump sľubuje ukončiť vojnu na Ukrajine, ale podrobnosti tají: Aký je jeho plán?

NETKY.SK • 19 September 2024, 11:36 • 2 min
Trump sľubuje ukončiť vojnu na Ukrajine, ale podrobnosti tají: Aký je jeho plán?

WASHINGTON - Donald Trump opakovane tvrdí, že by dokázal rýchlo ukončiť vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, no detaily svojho plánu verejne neodhalil. Jeho kandidát na viceprezidenta JD Vance však naznačil, že by šlo o vyjednávanie s Kremľom a ďalšími zainteresovanými stranami s cieľom dosiahnuť mierové riešenie. Trump tiež kritizuje politiku súčasnej americkej vlády, ktorá podľa neho podporuje vojnu bez prospechu pre USA.

slovakia

left justify in out

Donald Trump a Rusko - toto spojenie sa viaže k prvej kandidatúre bývalého prezidenta na najvyšší post v Spojených štátoch a k obvineniam, že Kremeľ mu v roku 2016 pomohol dostať sa do Bieleho domu.

Trump počas svojej aktuálnej predvolebnej kampane opakovane vyhlásil, že dokáže rýchlo ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu, pričom nepredložil podrobný plán, keďže sa blížia prezidentské voľby v USA.

Jeho protikandidát J.D. Vance teraz v podcaste predstavil niektoré podrobnosti o tom, ako by vyzerala druhá vízia Trumpovej administratívy o budúcej úlohe Washingtonu v tomto konflikte.

 

Aký je Trumpov postoj k Ukrajine?

Bývalý prezident sa viackrát odvolával na politiku USA voči Ukrajine, keď kritizoval vedenie Demokratickej strany a tvrdil, že financuje a vyzbrojuje rozsiahlu a nekonečnú vojnu, ktorá nie je pre USA prospešná.

Trump vyhlásil, že keby vyhral voľby v roku 2020, vojna by sa nikdy nezačala, a pochválil sa, že ju dokáže ukončiť "do 24 hodín".

Počas prezidentskej debaty s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou povedal, že ak bude v novembri zvolený, "urobí to ešte predtým, ako sa stane prezidentom" v januári. Trump však naznačil, že podrobným predložením plánu by sa pri rokovaniach vystavil nebezpečenstvu.

"Mám veľmi presný plán, ako zastaviť Ukrajinu a Rusko. A mám istú predstavu, možno nie plán, ale predstavu pre Čínu," povedal Trump minulý týždeň v podcastovom rozhovore s Lexom Fridmanom. Neskôr dodal: "Ale nemôžem vám tieto plány prezradiť, pretože ak vám ich prezradím, nebudem ich môcť použiť. Budú neúspešné. Súčasťou toho je prekvapenie."

Bývalý prezident Donald Trump a republikánsky kandidát na viceprezidenta J.D. Vance na predvolebnom zhromaždení v Grand Rapids v Michigane v júli 2024.
Bývalý prezident Donald Trump a republikánsky kandidát na viceprezidenta J.D. Vance na predvolebnom zhromaždení v Grand Rapids v Michigane v júli 2024.
Zdroj: NPR / AP / Evan Vucci

Aký je teda jeho plán?

Zatiaľ čo sa však Trump zdráhal podeliť o podrobnosti svojich plánov na "zastavenie Ukrajiny a Ruska", jeho spolukandidát bol nedávno otvorenejší.

Podľa Vancea by Trump v prípade víťazstva vo voľbách začal rokovania s Kremľom, Ukrajinou a európskymi zainteresovanými stranami s cieľom dosiahnuť "mierové riešenie""A pravdepodobne to bude vyzerať tak, že súčasná demarkačná línia medzi Ruskom a Ukrajinou sa stane demilitarizovanou zónou," povedal v minulotýždňovej relácii Shawn Ryan Show.

Vance nehovoril o mieste alebo rozsahu demilitarizovanej zóny, ale zdôraznil, že bude "silne opevnená, aby do nej Rusi opäť nevtrhli""Ukrajina si zachováva svoju nezávislú suverenitu, Rusko dostáva od Ukrajiny záruku neutrality - nevstupuje do NATO, nevstupuje do niektorých spojeneckých inštitúcií. Takto bude dohoda nakoniec vyzerať," povedal.

Vance, bývalý americký námorník, povedal, že ak by Washington pomohol Ukrajine prevziať kontrolu nad Krymom, ktorý Rusko anektovalo po ofenzíve v roku 2014, bolo by to spojené s "veľkým rizikom".

Plán, ktorý prezentoval J.D. Vance, kandidát na viceprezidenta po boku Donalda Trumpa, sa viac približuje návrhom Moskvy ako Ukrajiny a NATO. Vance podporuje zachovanie súčasných demarkačných línií, čo by znamenalo, že Ukrajina by musela vzdať kontrolu nad časťami svojho územia, ktoré obsadilo Rusko. Medzi tieto územia patrí Krym a oblasti Luhanska, Donecka, Chersonu a Záporožia, kde Rusko usporiadalo referendá a dosadilo prokremeľských úradníkov.

Ukrajina však trvá na tom, že akákoľvek mierová dohoda musí zrušiť anexie jej území a vrátiť ich pod kontrolu Kyjeva. Taktiež sa usiluje o členstvo v NATO a o medzinárodný tribunál pre ruských predstaviteľov.

Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou pokračuje bez náznakov, že by sa v blízkej budúcnosti skončila. Kremeľ navyše vyjadruje skepsu voči Trumpovým tvrdeniam o rýchlom ukončení konfliktu a ruské sily naďalej posilňujú svoje pozície na východe Ukrajiny, zatiaľ čo Ukrajina pokračuje v ofenzíve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, AP, Foto: Getty Images / Brandon Bell; AFP / Getty Images / Aris Messinis
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies