Rozchod môže zmeniť mužov a ženy rôznymi spôsobmi: Pozrite sa prečo sa niektorí ľudia po ňom tak rýchlo prepnú na iný život

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 15:15 • 2 min
Rozchod môže zmeniť mužov a ženy rôznymi spôsobmi: Pozrite sa prečo sa niektorí ľudia po ňom tak rýchlo prepnú na iný život

Emocionálny nepokoj v kombinácii s potrebou prispôsobiť sa novej realite môže spochybniť predchádzajúce presvedčenia a správanie. Keď sa jednotlivci pohybujú v procese liečenia, Transformatívna povaha rozchodov v podstate pramení zo súhry emočného spracovania, adaptačných mechanizmov a snahy o sebapochopenie.

slovakia

left justify in out

Rozchody sú hlboké emocionálne zážitky, ktoré často vyvolávajú hlbokú introspekciu a sebareflexiu. Keď vzťah skončí, naruší to prepletené identity a spoločné rutiny, ktoré si jednotlivci vybudovali so svojimi partnermi. Toto narušenie môže viesť k prehodnoteniu vlastného sebapoňatia, hodnôt a životných cieľov.

Emocionálny nepokoj v kombinácii s potrebou prispôsobiť sa novej realite môže spochybniť predchádzajúce presvedčenia a správanie. Keď sa jednotlivci pohybujú v procese liečenia, často sa snažia nájsť zmysel zážitku, čo vedie k osobnému rastu, novým poznatkom a zmenám v správaní a pohľade. Transformatívna povaha rozchodov v podstate pramení zo súhry emočného spracovania, adaptačných mechanizmov a snahy o sebapochopenie.

Kortizol je kľúčovým faktorom

V prvom rade, po rozchode môže náš mozog začať uvoľňovať hormóny, ktoré nás tlačia do režimu „uteč alebo bojuj“. Mozog vníma celú situáciu ako potenciálne nebezpečnú, preto núti naše telá reagovať. Preto nemôžeme spať, nemáme chuť do jedla, zažívame problémy a sme celkovo napätí.

Nakoniec náš mozog zastaví alebo zníži produkciu hormónov zodpovedných za pocity šťastia, radosti a eufórie. Náš mozog doslova prerušil produkciu serotonínu a dopamínu, ktoré potrebujeme, aby sme sa opäť cítili šťastní.

Je však nevyhnutné zaznamenať pokles iných neurochemikálií, ako je dopamín, norepinefrín, serotonín, oxytocín a vazopresín. Tieto významné posuny v neurochémii môžu vysvetliť, prečo sa jednotlivci po rozchode cítia podobne ako abstinenčný stav.

Ženy sa zotavujú komplexnejšie

Podľa štúdie ženy, ktoré prešli rozvodom, vykazovali zvýšenú extroverziu a otvorenosť, pravdepodobne vyplývajúcu z oslobodzujúcich následkov rozchodu. Naopak, štúdia tiež zistila, že rozvedení muži sa zdajú byť menej svedomití a viac emocionálne nestabilní.

Výskum naznačil, že ženy zvyčajne pociťujú intenzívnejšiu bolesť bezprostredne po rozchode, ale zotavujú sa komplexnejšie ako muži.

Na rozdiel od toho, zatiaľ čo ženy môžu spočiatku pociťovať akútnu bolesť, táto bolesť ich poháňa hľadať zlepšenie a podporu, čo uľahčuje úplnejšie zotavenie. Muži si však môžu zachovať pretrvávajúce emócie.

Pochopenie týchto rodovo podmienených rozdielov v reakciách a zotavovaní po rozchode ponúka cenné poznatky o odlišných spôsoboch, akými rozchody formujú mužov a ženy.

 

Rozchod môže mať za následok emocionálne reakcie, ako je hnev, stres, úzkosť, depresia, strach a neschopnosť fungovať v práci. Okrem toho sa účinky prejavujú vo fyzickej forme, ako je chuť človeka jesť, znížená funkcia imunitného systému, nespavosť a neúmyselná strata alebo priberanie na váhe.

Bežná múdrosť hovorí, že zatiaľ čo pre mužov môže byť ťažké prijať bolesť, frustráciu, zúfalstvo a vinu spojenú s ich rozchodom, ženy tieto pocity prijmú ľahšie a otočia list . Ženy môžu byť viac naladené na realitu a dokážu sa s rozchodom zmieriť lepšie ako muž. Muži nemusia mať schopnosti spracovať emócie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: exboyfriendrecovery.com, weovermefarm.com, momjunction.com. titulná foto: Freepik (ilustračná)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies