Trumpove plány na Blízkom východe: Sľubuje éru mieru a rozšírenie Abrahámskych dohôd pri znovuzvolení + VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 16:20 • 2 min
Trumpove plány na Blízkom východe: Sľubuje éru mieru a rozšírenie Abrahámskych dohôd pri znovuzvolení + VIDEO

Bývalý prezident USA Donald Trump vo svojom nedávnom rozhovore pre saudskoarabský spravodajský kanál Al Arabiya vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, nastolí na Blízkom východe éru mieru. Diskutoval o svojich plánoch rozšíriť Abrahámske dohody a vyjadril presvedčenie, že zabitie vodcu Hamasu Jahjá Sinvára Izraelom prinesie ľahšie dosiahnutie mieru v pásme Gazy. Trump zároveň kritizoval súčasnú administratívu a vyjadril podporu izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre spravodajský kanál vlastnený saudskoarabskou vládou bývalý prezident Donald Trump ambiciózne vyhlásil, že v prípade svojho znovuzvolenia nastolí na Blízkom východe éru mieru.

Exkluzívny rozhovor prezidentského kandidáta so šéfkou washingtonskej kancelárie Al Arabiya English Nadiou Bilbassy-Chartersovou bol odvysielaný v nedeľu. Zdá sa, že rozhovor sa zameriaval najmä na Trumpov plán zahraničnej politiky USA - najmä na Blízkom východe - v čase, keď sa on aj viceprezidentka Kamala Harrisová uchádzajú o podporu arabských amerických voličov len niekoľko týždňov pred voľbami.

Trump vyjardil presvedčenie, že v prípade znovuzvolenia rozšíri Abrahámske dohody, a delí sa o svoje názory na vzťahy medzi USA a Saudskou Arábiou a jej vedenie. Trump tiež diskutuje o svojom postoji k Iránu a o svojom vzťahu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump v piatok povedal, že zabitie vodcu Hamasu Jahja Sinwara Izraelom "uľahčí" mier v pásme Gazy. Na otázku, či bude dosiahnutie mieru po Sinwarovom zabití v Gaze ľahšie alebo ťažšie, Trump, ktorý bol v štáte Michigan na predvolebnom mítingu, odpovedal: "Myslím, že to bude jednoduchšie."

Trump povedal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu "robí dobrú prácu, Biden sa ho snaží brzdiť... a pravdepodobne by mal robiť opak. Som rád, že sa Bibi rozhodol urobiť to, čo musí urobiť."

Trump tiež uviedol, že plánuje čoskoro hovoriť s Netanjahuom.

Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že Sinwara zabila počas vojenskej operácie v Gaze. Hoci miesto Sinwarovej smrti nešpecifikovala, izraelské médiá uviedli, že operácia sa uskutočnila v južnom meste Rafah.

Hamas potvrdil smrť svojho vodcu na fronte a nazval ho "hrdinom, ktorý bojoval proti izraelským silám do posledného dychu".

Podľa miestnych zdravotníckych orgánov bolo od začiatku izraelského útoku na Gazu po cezhraničnom útoku palestínskej odbojovej skupiny Hamas 7. októbra 2023 zabitých najmenej 42 500 ľudí, väčšinou žien a detí, a viac ako 99 000 bolo zranených.

Vodca Hamasu Jahja Sinwar bol považovaný za hlavného organizátora útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.
Vodca Hamasu Jahja Sinwar bol považovaný za hlavného organizátora útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.
Zdroj: LBC / Alamy / IDF


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Arabiya, Huffpost, Anadolu Agency, Foto: SITA / AP / Win McNamee
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies