Turčianska Teplička: POZOR na medveďa, pohyboval sa aj pri cintoríne + VIDEÁ + FOTO

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 09:21 • 2 min
Turčianska Teplička: POZOR na medveďa, pohyboval sa aj pri cintoríne + VIDEÁ + FOTO

TURČIANSKA TEPLIČKA - Obec Turčianska Štiavnička v okrese Martin upozorňuje na medveďa hnedého, ktorý sa opakovane pohyboval na Medokýši a Kukučke pri cintoríne.

slovakia

left justify in out

Ako informuje v statuse na sociálnej sieti Facebook, upovedomili aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Obec vyzýva občanov k opatrnosti a pridala aj rady, ako sa správať pri strete so šelmou.

Ako sa správať v oblastiach s výskytom medveďa hnedého?

V prípade, že zbadáte medveďa vo väčšej vzdialenosti, pomaly sa vráťte tým smerom, odkiaľ ste prišli. Ak však ide o bližšiu vzdialenosť, treba dať medveďovi vedieť o vašej prítomnosti.

Pri strete medvedice s mladými hlavne nevstúpte medzi nich. Ak k tomu dôjde, nestrácajte medvedicu z dohľadu a pomaly sa cúvaním vzďaľujte. Dôležité je pri akomkoľvek stretnutí s touto šelmou neútočiť a nesprávať sa agresívne.

V žiadnom prípade sa nepokúšajte bojovať s medveďom. Medvede sú oveľa silnejšie a rýchlejšie ako ľudia a pokus o boj by pravdepodobne skončil vážnym zranením alebo smrťou.

Medvedí sprej vám môže pomôcť, nakoľko vám poskytne čas na ústup. Ak ho však nemáte, existuje aj iná stratégia, ktorú môžete použiť. Pritlačte sa tvárou k zemi, chráňte si krk a hlavu rukami. Nehybne zostaňte ležať až do odchodu medveďa. 

Materiál Štátnej ochrany prírody SR obsahuje aj odporúčanie v prípade stretnutia medveďa v obývanej oblasti, ako to bolo napríklad v Liptovskom Mikuláši. V takom prípade treba vyhľadať bezpečné miesto, ktorým je nejaká budova či auto a okamžite kontaktovať linku tiesňového volania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Obec Turčianska Teplička, Štátna ochrana prírody, Foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies