Turisti, pozor! Benátky zakázali skupiny nad 25 ľudí, megafóny a ešte veľa ďalšieho

NETKY.SK • 2 Jún 2024, 17:16 • 2 min
Turisti, pozor! Benátky zakázali skupiny nad 25 ľudí, megafóny a ešte veľa ďalšieho

BENÁTKY - V talianskych Benátkach vstúpili do platnosti nové pravidlá zakazujúce používanie megafónov a obmedzujúce veľkosť turistických skupín na 25 osôb. Informovala o tom BBC News.

slovakia

left justify in out

Podľa úradov sa opatrenia zaviedli s cieľom zredukovať vplyv nadmerného cestovného ruchu na toto vyhľadávané mesto.
 
Benátky sú vďaka kanálom vo svojej historickej časti jedným z najnavštevovanejších miest v Európe. Benátky začiatkom tohto roka zaviedli denný vstupný poplatok vo výške päť eur po tom, ako v roku 2021 zakázali výletným lodiam kotviť v tejto štvrti.
 
Nadmerný turizmus sa všeobecne považuje za jeden z najpálčivejších problémov historických Benátok, ktoré majú približne 250.000 obyvateľov a v roku 2019 do nich zavítalo vyše 13 miliónov návštevníkov. Počet turistov odvtedy klesol, ale očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch prekročí úroveň spred covidovej pandémie.

Benátky zaznamenali odliv miestnych obyvateľov pre obavy, že by turisti mohli "pohltiť" toto ostrovné mesto.
 
Občianske združenie Ocio, ktoré sleduje bývanie v meste, v nedávnej aktualizácii uviedlo, že v historickej štvrti je pre turistov na prenájom približne 49 000 lôžok, čo je viac ako počet lôžok dostupných pre samotných miestnych obyvateľov.
 
Zmeny v pravidlách cestovného ruchu prichádzajú po tom, ako odborníci z UNESCO minulý rok varovali, že Benátky by mohli byť zaradené na zoznam ohrozených lokalít svetového dedičstva, keďže hrozí, že vplyv klimatických zmien a masového cestovného ruchu spôsobí nezvratné škody na vzhľade mesta.
 
UNESCO, kultúrny orgán OSN, nakoniec Benátky na zoznam nezaradil, keď uznal snahy o riešenie tamojších problémov prostredníctvom výstavby protipovodňového systému a zavedenia opatrení na zníženie masového cestovného ruchu.
 
UNESCO zaradilo Benátky na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva v roku 1987 pre ich výnimočnú architektúru. Opakovane však varuje, že v meste sa musí lepšie manažovať turizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: BBC News, Foto: Benátky/turismoenvenecia.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies