Turisti sa kúpu v tatranských plesách napriek rizikám pokuty

NETKY.SK • 31 August 2024, 14:15 • 2 min
Turisti sa kúpu v tatranských plesách napriek rizikám pokuty

V horúcich dňoch sa turisti čoraz častejšie kúpu v tatranských plesách, ako napríklad Štrbskom plese. Ochranári upozorňujú, že toto správanie narúša citlivý ekosystém a kúpajúcim sa hrozia pokuty za porušenie pravidiel TANAP-u.

slovakia

left justify in out

Horúčavy sužujú Európu, vrátane Slovenska, a turistov vo Vysokých Tatrách čoraz viac lákajú plesá, ktoré využívajú na kúpanie. Skupinka mladých sa nedávno rozhodla schladiť priamo v Štrbskom plese.


Na instagramovom profile Tatry_official sa objavilo video, na ktorom si mladí ľudia rozložili deky pri Štrbskom plese a rozhodli sa okúpať.

Ochranári však apelujú na verejnosť, že tatranské plesá majú špecifický ekosystém, ktorý môže byť kúpaním narušený a znečistený.

„Plesá sú primárne útočiskom rôznych druhov bezstavovcov a živočíchov, zdrojom pitnej vody pre zvieratá,“ uviedol exriaditeľ správy Tatranského národného parku Pavol Majko v minulosti.

Hoci kúpanie v plesách na Slovensku nie je oficiálne zakázané, kúpajúci sa riskujú pokutu.

„Podľa návštevného poriadku Tatranského národného parku je v územiach s tretím a vyšším stupňom ochrany zakázaný pohyb mimo turistických chodníkov. Tým pádom je zakázaný aj vstup do plies,“ uviedol exriaditeľ ŠL TANAP Maroš Petrík.

Štátna ochrana prírody SR upozorňuje na problém neohľaduplných turistov, ktorí zákaz kúpať sa v plesách ignorujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: IG/Tatry_official, Foto: turisticky.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies