Týždeň bezpečnosti na železniciach: Policajti skontrolovali takmer tisíc osôb a stovky vozidiel

NETKY.SK • 1 Október 2024, 08:46 • 2 min
Týždeň bezpečnosti na železniciach: Policajti skontrolovali takmer tisíc osôb a stovky vozidiel

BRATISLAVA - Počas Týždňa bezpečnosti na železniciach sa do preventívnych akcií zapojilo 565 policajtov, ktorí skontrolovali 962 osôb a 768 motorových vozidiel na železničných priecestiach. Cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť v železničnom sektore a predísť porušeniam zákona. Počas akcie odhalili Kontroly sa zamerali aj na kritické miesta infraštruktúry, ako sú mosty a tunely.

slovakia

left justify in out

Počas Týždňa bezpečnosti na železnici, ktorý prebiehal od 23. septembra do pondelka, sa policajné zložky zamerali na zvýšenie bezpečnosti v železničnom sektore. Akciu zorganizovala Európska asociácia železničných polícií (Railpol) a jej cieľom bolo vykonať preventívne opatrenia a skontrolovať dodržiavanie pravidiel u zamestnancov železničnej dopravy a motoristov na železničných priecestiach.

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru (PZ) Martiny Slávikovej sa do akcie zapojilo celkovo 565 policajtov, pričom dominovali príslušníci železničnej polície.

Kontroly sa zameriavali na rôzne aspekty bezpečnosti železničnej dopravy. Policajti vykonali 169 dychových skúšok na alkohol u rušňovodičov a 247 u iných zamestnancov, ktorí majú vplyv na železničnú dopravu.

Všetky skúšky mali negatívny výsledok, čo poukazuje na zodpovedný prístup pracovníkov v tomto sektore. Okrem zamestnancov železníc bolo skontrolovaných aj 962 osôb na železničných staniciach a 768 motorových vozidiel prechádzajúcich cez železničné priecestia.

Počas akcie policajti identifikovali viacero prípadov porušenia zákona. Išlo napríklad o neoprávnené prechádzanie cez koľaje, nerešpektovanie prevádzkových pravidiel železničných staníc, nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti pred a pri vjazde na železničné priecestie, či nerešpektovanie dopravných značiek a nepoužívanie bezpečnostných pásov.

Celkovo bolo zistených 391 priestupkov. Na vodičov a cyklistov sa zameralo aj 772 dychových skúšok, z ktorých tri boli pozitívne – v jednom prípade išlo o cyklistu a v dvoch o vodičov cestných motorových vozidiel.

Súčasťou preventívnych opatrení bola aj kontrola kritických miest železničnej infraštruktúry, ako sú mosty a tunely. Policajti vykonali spolu 138 takýchto kontrol s cieľom zvýšiť bezpečnosť a eliminovať rizikové faktory, ktoré by mohli ohroziť plynulosť a bezpečnosť železničnej dopravy.

Okrem kontrol a zásahov sa počas Týždňa bezpečnosti uskutočnili aj prednášky na školách a iné preventívne aktivity. Tie sa zameriavali na zvýšenie povedomia o rizikách na železnici, najmä medzi mladými ľuďmi a verejnosťou.

Prednášky a vzdelávacie akcie boli súčasťou širšej kampane, ktorej cieľom bolo upozorniť na nebezpečenstvá spojené s neoprávneným prechádzaním cez koľaje či nepozornosťou na železničných priecestiach.

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Martiny Slávikovej tieto preventívne opatrenia prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti a zodpovednosti všetkých účastníkov železničnej dopravy.

Akcie ako Týždeň bezpečnosti na železnici sú dôležitým nástrojom na prevenciu a znižovanie počtu incidentov a nehôd na železničných priecestiach, staniciach a v okolí železničnej infraštruktúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies