Ukrajina nasadila vojenské ROBOTICKÉ psy s PLAMEŇOMETMI +VIDEÁ

NETKY.SK • 27 September 2024, 08:13 • 5 min
Ukrajina nasadila vojenské ROBOTICKÉ psy s PLAMEŇOMETMI +VIDEÁ

Ukrajina prezentovala schopnosti nových robotických vojenských psov. Boli vysadené z dronov a vrhajú plamene. Dokážu sa pohybovať v troskách, prekonávajú prekážky, pohybujú sa mimoriadne nenápadne a navyše sú vybavené plameňometmi.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské ministerstvo obrany vyzdvihlo schopnosti svojich najnovších prostriedkov, ktoré majú pomôcť v boji proti Rusku. Ide o robotické psy, v ktorých arzenáli sú aj plameňomety.

 

Výnimočná pohyblivosť a obratnosť

Robotické vojnové psy poskytlo Ukrajine Spojené kráľovstvo a podľa ich výrobcu -spoločnosti Brit Alliance už preukázali výnimočnú pohyblivosť a obratnosť, ktoré sú dôležité a rozhodujúce pri prekonávaní zložitého a nepriateľského prostredia.

Obrazok
Zdroj: Fox News

Robotické psy sú na miesto určenia dopravené dronmi. Po dopade na zem sa postavia na nohy a kráčajú terénom.

 

Diaľkové snímanie a termovízna infračervená kamera

Ešte v auguste Ukrajina predstavila britského psa druhej generácie Brit Alliance Dog (BAD2), ktorý sa vydal na bojisko. Využíva technológiu diaľkového snímania a termovíznu infračervenú kameru na orientáciu v zložitej krajine a plnenie širokého spektra vojnových úloh, ako je napríklad doručovanie vybavenia alebo prieskum.

Ukrajinské jednotky prevzali viac ako 30 psov, ktoré sú v skutočnosti sofistikovanými pozemnými dronmi. Výroba každej jednotky stojí približne 9 000 dolárov a Briti prisľúbili, že ich budú aktualizovať na základe spätnej väzby od ukrajinských jednotiek.

 

Plameňomet

Spoločnosť Brit Alliance uviedla, že verí, že bojová ukážka jednotky BAD2 pomôže premeniť ju na "základný kameň modernej vojenskej logistiky".

Podľa East2West sa jednotka dokáže pohybovať rýchlosťou niečo vyše 14 km/h a päť hodín sa presúvať na vzdialenosť viac ako 3 kilometre.

Spoločnosť Throwflame so sídlom v Clevelande v štáte Ohio predáva verziu robotického psa s názvom Thermonator, ktorý je vybavený plameňometom. Pes sa predáva za približne 9 420 amerických dolárov.

Podľa spoločnosti sa pes môže používať napríklad na kontrolu a prevenciu lesných požiarov a odstraňovanie snehu a ľadu.

 

Drony

Drony zohrávajú v konflikte čoraz dôležitejšiu úlohu pre Ukrajinu, pre ktorú sú drony prostriedkom na dosiahnutie lepšej návratnosti investícií, keďže konflikt sa vlečie a každá strana musí preukázať väčšiu vynaliezavosť.

Ukrajina začiatkom tohto roka nasadila dron "Sea Baby", aby sa pokúsila zničiť Krymský most, pričom podľa ukrajinského vydania EuroMaiden Press spôsobila štrukturálne škody pomocou námorného dronu, ktorý má tonu užitočného zaťaženia a dokáže vyvinúť rýchlosť až 99 km/h.

Rusko odpovedalo vlastnými pozemnými dronmi, ale tieto modely pripomínajú diaľkovo ovládané autá. Dron, známy ako Škorpión-M, má aj schopnosť kamikadze a v lete sa v Doneckej oblasti používal vo zvýšenej miere.

Scorpion-M unesie až 55 kilogramov výbušnín a používa sa na ničenie podzemných úkrytov a iných zariadení, ktoré konvenčné bombardovanie nedokáže zasiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Kyiv Post, Fox News, AOL, Foto: AOL
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies