Ukrajina obviňuje Čínu z dodávok kľúčových komponentov pre ruské zbrane: 60 % zahraničných technológií pochádza z Číny

NETKY.SK • 25 September 2024, 11:13 • 2 min
Ukrajina obviňuje Čínu z dodávok kľúčových komponentov pre ruské zbrane: 60 % zahraničných technológií pochádza z Číny

BRUSEL - Približne 60 % zahraničných komponentov v ruských zbraniach použitých na Ukrajine pochádza z Číny, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasiuk. Čínske súčiastky tvoria takmer dve tretiny zahraničných technológií, ktoré využíva Rusko, a sú buď priamo vyrábané, alebo reexportované z Číny

slovakia

left justify in out

Rusko začalo v roku 2022 inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu a napriek rozsiahlym západným sankciám Moskva dokázala doplniť svoj vojenský stroj západnými mikročipmi a polovodičmi.

Ukrajina sa snaží držať krok s náporom Ruska. Kyjev tvrdí, že Moskva dostáva súčiastky nielen z Číny a prostredníctvom Číny, ale nakúpila aj tisíce dronov z Iránu.

Vladyslav Vlasiuk, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského pre sankčnú politiku, povedal novinárom v Bruseli, že približne 60 % mikročipov, dosiek plošných spojov a ďalších dôležitých komponentov používaných v ruskom vojenskom aparáte vrátane bezpilotných lietadiel a rakiet vyrábajú alebo ďalej predávajú čínske firmy.

"Ak si vezmete všetky bežné typy zbraní a spočítate, koľko je v nich komponentov vyrobených v zahraničí, približne 60 % z nich bude vyrobených v ČĽR alebo dovezených z ČĽR," povedal. "S niektorými výrobcami sme o tom dlho diskutovali," povedal Vlasiuk, ktorý sa v Bruseli stretol s členmi Európskej únie a skupiny G7, aby diskutovali o sankciách voči Rusku. "Najväčším problémom je podľa mňa ČĽR (Čína)," dodal.

Ukrajinský vojak nesie ukoristené protitankové granátomety na bývalom postavení ruských vojakov v obci Blahodatne v Chersonskej oblasti na Ukrajine 11. novembra 2022.
Ukrajinský vojak nesie ukoristené protitankové granátomety na bývalom postavení ruských vojakov v obci Blahodatne v Chersonskej oblasti na Ukrajine 11. novembra 2022.
Zdroj: Reuters / Valentyn Ogirenko

Americké čipy

Čína sama dodáva do Ruska a zároveň je tranzitnou trasou pre západné výrobky. Uviedol, že dôležité súčiastky používané pri sledovaní, bezpilotných lietadlách a raketách pochádzajú okrem iných západných krajín aj zo Spojených štátov, Holandska, Japonska, Írska a Švajčiarska.

Peking opakovane poprel, že by dodával zbrane alebo súčiastky akejkoľvek strane, a tvrdí, že nie je zapojený do ukrajinskej krízy.

Námestník americkej ministerky zahraničných vecí Kurt Campbell tento mesiac počas návštevy Bruselu podobne tvrdil, že Peking poskytuje Moskve "veľmi významnú" vojenskú podporu vrátane "priamej podpory ruskej obrannej priemyselnej základne".

Podľa poradcu Zelenského Vlasiuka by EÚ mohla urobiť viac, aby zastavila tok západných výrobkov, vrátane prijatia opatrení proti ruskej jadrovej spoločnosti Rosatom. "Rosatom... sme presvedčení, že (Rusko) využíva svoje siete (Rosatomu) na zásobovanie ruskej armády," povedal. Európske hlavné mestá sa zdráhali prijať akékoľvek opatrenia vzhľadom na dominantné postavenie Ruska v oblasti dodávok pre jadrové elektrárne. 

Podľa neho by sa blok mohol zamerať aj na ruskú logistiku, ako sú letiská a námorné prístavy, a na finančné inštitúcie, ktoré uľahčujú predaj. Vlasiuk tiež poukázal na balík sankcií USA voči IT, ktorý bol podľa neho veľmi účinný po tom, ako vstúpil do platnosti začiatkom tohto mesiaca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, EurActiv, Foto: Shutterstock / Zayne
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies