Ukrajinci postúpili v Kurskej oblasti a zajali ruských vojakov + VIDEÁ

NETKY.SK • 14 August 2024, 19:23 • 2 min
Ukrajinci postúpili v Kurskej oblasti a zajali ruských vojakov + VIDEÁ

KURSK - Ukrajinské jednotky v ruskej Kurskej oblasti ďalej postupujú, od začiatku dnešného dňa o kilometer až dva v rôznych smeroch, dnes tiež zajali stovku ruských vojakov, oznámil veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyj prezidentovi Volodymyru Zelenskému, ktorý na sociálnej sieti zverejnil video z porady s generálom. Ten tiež uviedol, že ukrajinské sily plne ovládli okresné mesto Sudža.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský generálny štáb ohlásil, že v noci ukrajinské jednotky v Kurskej oblasti zostrelili protilietadlovou raketou ruský bombardér Su-34.

Zelenskyj súčasne naliehal na posilnenie jednotiek, ktoré bránia mestá Pokrovsk a Toreck v Doneckej oblasti na východe krajiny. Na nich je zameraný hlavný nápor útokov ruských vojsk, ktoré postupujú na východe Ukrajiny.

Ukrajinský útok v Kurskej oblasti, začatý 6. augusta, prinútil ruské velenie, aby sem presunulo časť síl z iných úsekov ukrajinského bojiska, uviedol denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. Moskva do Kurskej oblasti podľa šéfa litovskej diplomacie presúva aj svoje jednotky zo svojej najzápadnejšej enklávy na pobreží Baltu, Kaliningradskej oblasti.

Zajatí ruskí vojaci aj provojnoví blogeri obviňujú zo straty územia v Kurskej oblasti generála Alexandra Lapina, ktorý je v súčasnosti veliteľom severného zoskupenia ruských inváznych síl, napísal server The Moscow Times, zakázaný ruskými úradmi. Pripomenul, že Ukrajinci podľa generála Sýrskeho dobyli tisíc kilometrov štvorcových ruského územia, a to bez väčšieho odporu ruských síl. Ale Lapin sa podľa serveru preslávil aj debaklom ruskej obrany pri úspešnej ukrajinskej protiofenzíve v roku 2022 v Charkovskej oblasti, kde Ukrajinci prenikli ruskými líniami do hĺbky desiatok kilometrov a oslobodili okolo 3000 kilometrov štvorcových svojho územia. Lapina potom Moskva zbavila velenia zoskupenia Stred a tiež vyhlásila čiastočnú mobilizáciu na zacelenie svojich strát na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, The Wall Street Journal, The Moscow Times, Foto: Ukrinform
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies