Ukrajinci začali protiútok. Zlikvidovali sme stovky Rusov, opisuje veliteľ pri Luhansku + VIDEO

NETKY.SK • 23 August 2024, 11:03 • 2 min
Ukrajinci začali protiútok. Zlikvidovali sme stovky Rusov, opisuje veliteľ pri Luhansku + VIDEO

LUHANSK - Ukrajinskí vojaci 3. samostatnej útočnej brigády začali protiútok na ruské pozície pri obci Novovodjane v Luhanskej oblasti. Informoval o tom na Telegrame účet DeepState, ktorý sa situácii na bojisku dlhodobo venuje. Ukrajincom sa malo podariť získať späť pod kontrolu až dva kilometre štvorcové. O život malo prísť asi 300 ruských vojakov, píše agentúra Unian.

slovakia

left justify in out

Obrancovia mali tiež mierne postúpiť v ruskej Kurskej oblasti, stiahnuť sa naopak museli pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti. Postup Ukrajincov prichádza v čase, keď USA podľa agentúry AP rozhodli o ďalšom balíku pomoci napadnutej krajine.

„Konečne dobré správy z Luhanskej oblasti. V dňoch 12. až 15. augusta prevzala 3. samostatná útočná brigáda kontrolu nad priestorom pod nadvládou okupantov,“ uviedol DeepState na Telegrame. Obec Novovodjane sa nachádza v Luhanskej oblasti, tesne pri hraniciach s Charkovskou. Obrancovia mali v posledných dňoch postúpiť v oblasti s rozlohou až dva kilometre štvorcové, píše Kyiv Independent.

Ruskí okupanti mali stratiť asi 300 mužov a časť techniky, pripomína agentúra Unian. Veliteľ brigády Andrij Bileckij uviedol, že hlavnou úlohou operácie bolo „zraziť útočný potenciál 20. armády Ruskej federácie“.

„V súčasnej dobe sme túto úlohu splnili. Jedinečnosť operácie spočívala v tom, že sme zaútočili na presilu nepriateľa a zvíťazili. Úspech závisel od podrobného plánovania, neštandardných riešení, koordinovanej práce delostrelectva, protivzdušnej obrany, systémov protivzdušnej obrany a rozviedky. Hrdiny bojiska však boli tankisti, ženisti, prieskumníci a predovšetkým útočné lietadlá,“ zdôraznil Bileckij.

Brigáda už vo štvrtok zverejnila video, ktoré podľa nej ukazuje prvé zábery „ofenzívy v plnom prúde“ natočené na východe krajiny. „Podrobnosti sa dozviete neskôr. Očakávajte dobré správy,“ napísala 3. útočná brigáda. Na videu je vidieť postup a streľba ukrajinských tankov, paľba ukrajinských vojakov do zákopov a drony zhadzujúce bomby na ruských vojakov.

Ukrajinskí vojaci ďalej nepatrne postúpili v ruskej Kurskej oblasti. Vo svojej najnovšej analýze bojov to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ako príklad spomína postup do obce Komarovka, ktorá sa nachádza južne od mesta Korenevo, a tiež postup v obci Russkaja Konopelka ležiaca východne od Sudži.

Nedávny postup Rusov na východoukrajinské mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti naopak zrejme prinútil ukrajinskej jednotky stiahnuť sa z niektorých pozícií na tomto úseku frontu. Invázne jednotky mali obsadiť obec Ptyče juhovýchodne od Pokrovska a postúpili ďalej na juh.

 

USA pošle ďalšiu pomoc

Oznámenie o úspešnej akcii ukrajinských obrancov prišlo v deň, keď agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov informovala, že Spojené štáty pošlú napadnutej krajine ďalší balík pomoci. Tentoraz v hodnote 125 miliónov dolárov.

Nový balík pomoci podľa zdrojov agentúry zahŕňa strely protivzdušnej obrany, muníciu pre mobilné salvové raketomety HIMARS, Javeliny a ďalšie protitankové strely, systémy a vybavenie na boj s dronmi, systémy elektronického boja, delostreleckú muníciu kalibru 155 a 105 milimetrov, vojenské vozidlá a ďalšie vybavenie.

Predstavitelia hovorili s AP pod podmienkou zachovania anonymity, pretože Washington túto pomoc ešte verejne neoznámil. Oficiálne oznámenie by mohlo prísť už v piatok, teda v predvečer Dňa nezávislosti Ukrajiny. Na tento ukrajinský sviatok tomu bude aj presne dva a pol roka, čo sa Ukrajina bráni nevyprovokované ruskej ozbrojenej agresii na svojom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Unian, AP, Kyiv Independent, Foto: Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies